De brug tussen De Neul en het centrum.
De brug tussen De Neul en het centrum.

Zandzakken wellicht nodig in Sint-Oedenrode

Natuur

Sint-Oedenrode - Er gaat nog meer regen komen. Waterschap de Dommel houdt de situatie in Sint-Oedenrode scherp in de gaten. Mocht het nodig zijn dan gaat het zandzakken plaatsen aan de Jongsingel en de Brockstraat. Komende uren/dagen wordt duidelijk of dat nodig gaat zijn.

Op de website van Waterschap de Dommel wordt het volgende gemeld:
Net als in de rest van Nederland is het hele Dommelgebied kletsnat. Niet alleen in de beekdalen, maar ook in de hoger gelegen gebieden staat het grondwater dicht onder het maaiveld en soms erop. De bodem is door de maandenlange regen verzadigd als een volle spons. De grondwaterstand is overal veel hoger dan normaal. We houden de situatie ook tijdens de feestdagen goed in de gaten. Dit doen we door de waterstanden en weersvoorspellingen nauwlettend te monitoren. Pompen, gemalen, krooshekken en duikers worden buiten extra gecontroleerd. We treffen voorbereidingen in Sint-Oedenrode. Als er vanavond en morgen nog veel regen valt, grijpen we in om wateroverlast te voorkomen. Het laatste nieuws is te vinden in dit bericht.

Volle spons
Waar we de laatste jaren juist heel droge jaren hadden, gaat 2023 het natste jaar worden in decennia. Regen die nu nog valt, zakt niet meer in de bodem, maar stroomt naar sloten en beken. Het is nu extra belangrijk dat het water daar goed kan wegstromen om uiteindelijk in de Maas terecht te komen. Daarom worden duikers en krooshekken extra gecontroleerd door onze medewerkers in het veld. En meteen schoongemaakt als ze verstopt zitten, zodat het water er weer goed doorheen kan. De pompen en gemalen krijgen extra controles om te voorkomen dat ze uitvallen.

Op scherp
Het water staat overal hoog. De Dommel bij Sint-Oedenrode is een kritiek punt binnen de bebouwde kom, we verwachten dat daar de waterstand nog gaat stijgen. Als er echt nog veel meer regen valt gaan we noodmaatregelen nemen ter hoogte van de Brockstraat en de Jongsingel. De Dommel loopt door de kern van Sint-Oedenrode.  Als het nodig is nemen we maatregelen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zandzakken om het water tegen te houden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding