Het nieuwe pand dat wordt gerealiseerd
Het nieuwe pand dat wordt gerealiseerd

Sint-Oedenrode als bakermat van innovatieve sportvelden

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Precies tien jaar geleden begon Teun Wouters in Sint-Oedenrode met Topgrass. Vanaf dat moment is het bedrijf constant geëvolueerd. De grootste ontwikkeling vindt op dit moment plaats. Aan De Leijerweg wordt gebouwd aan een indrukwekkend hoofdkantoor en met een nieuwe naam is een koerswijziging ingezet waar heel goed over is nagedacht. De naam: Finovi. Het staat voor ‘fields and innovations’.

Door: Jeroen van de Sande

“De grootste worden is nooit mijn bedoeling geweest, wel de meest innovatieve”, zegt Teun al in het begin van het gesprek. Het succes van Topgrass zit verscholen in deze woorden. De Rooise ondernemer heeft altijd bewuste keuzes gemaakt met deze formule in zijn achterhoofd. Hij voegt er nog iets aan toe: “En ik wil dat mensen graag bij ons werken.” Ook die gedachte zegt veel. We springen terug in de tijd, maar komen al snel uit bij het heden.

Gunfactor
Behalve de directeur-eigenaar zit er nog iemand aan tafel. Joris Bevaart is de nieuwe directeur van Finovi. Officieel vormen ze samen de directie, maar rechterhand Christianne van der Zouw wordt door de heren als business development innovator gezien als verlengstuk. “Dit had ik tien jaar geleden nooit verwacht toen ik aan het avontuur begon”, vertelt Teun. Hij doelt op alle ontwikkelingen; een flink team, een nieuw hoofdkantoor en de positie die Finovi inneemt in de wereld van sportvelden. De Rooienaar studeerde aan de HAS in Den Bosch en aan de Universiteit in Wageningen. Hij kwam na zijn studie direct te werken in de branche waarin hij nu zijn stappen zet. Teun deed ervaring op, kon zich in een bedrijf inkopen, maar besloot zijn eigen pad te kiezen. In deze regio kreeg Topgrass rap voet aan de grond. “We hadden een gunfactor bij gemeentes. Ze hadden een goed gevoel bij ons en met onze ervaring konden we ook echt wat voor ze betekenen.” Topgrass groeide en groeide. Het ging snel, maar Teun trapte af en toe op de rem om het niet te laten exploderen. Er vonden veranderingen plaats in de directie en ondertussen kwam een nieuwe locatie in het buitengebied steeds dichterbij. “Dit is een droom die uitkomt. De gemeente kon zich vinden in onze plannen en het bestemmingsplan is inmiddels rond.” Teun kijkt af en toe naar de tekeningen op de binnenwand van de bouwkeet. “Ongeveer in april zal het klaar zijn en dan ziet het er zo uit…”

Dagelijkse gang van zaken
Joris kijkt ook uit naar dat moment. Hij is sinds juni 2022 als directeur in dienst, nadat Teun had besloten om een stapje terug te doen. “Ik liep als Napoleon voor de troepen vooruit. Ik kreeg de hele dag vragen over van alles en nog wat. Ze zeggen wel eens dat je op een gegeven moment die zaken uit handen moet geven om écht met je bedrijf bezig te zijn. Daarom heb ik die keuze gemaakt. Het was even wennen, maar het bevalt me uitstekend”, beweert de grondlegger. Joris voelt zich als een vis in het water in zijn functie. Hij heeft de dagelijkse leiding. Joris: “Ik kom uit de infrastructuur, uit de civiele bouw, maar ik ben altijd al gefascineerd geweest door sport. Toen ik met Teun in gesprek raakte, bleken we al snel veel gemeen te hebben en hetzelfde over zaken te denken.”

Kunstgrasvelden leveren warmte
‘Gewoon’ kunstgrasvelden aanleggen, oftewel zoveel mogelijk meters maken zoals concurrenten vaak doen, is nooit de filosofie van het bedrijf geweest. Vanaf dag één zoeken ze naar innovaties. Waterberging is zo’n uitvinding, een evolutie waar Finovi al heel ver in is. Voorheen werd water zo snel mogelijk afgevoerd met een goede drainage, zodat er altijd gesport kon worden. Nu wordt het geborgen in de ondergrond door nieuwe technieken. “Het kan zelfs nog verder gaan. Hoe mooi zou het zijn als een club met het opgevangen water haar toiletten doorspoelt of de velden ermee sproeit. Dat gaat niet lang meer duren”, zegt Joris. Op dit moment zijn ze bij Finovi bezig met de ontwikkeling en exploitatie van een collectorveld. Een idee dat de onderneming al zo’n vijf jaar heeft. “We kunnen inmiddels warmte opwekken en opslaan uit kunstgrasvelden. In Eindhoven draaien we een pilot. Daar ligt het eerste kunstgrasveld ter wereld dat warmte levert aan woningen. Amsterdam heeft al berekend dat als ze alle sportvelden zo opleveren dat ze dan de hele stad van warmte kunnen voorzien”, legt Joris uit. Ook andere landen liggen op de loer. Afgelopen week is Teun naar Barcelona geweest om daar de innovatie te pitchen.

Smart mobility hub
Amsterdam wordt niet zomaar genoemd door de heren. Er is een sterke connectie met de hoofdstad omdat ze gezamenlijk bezig zijn met een groot project. Naast de Johan Cruijff Arena, in Amsterdam-zuidoost, komt een sportpark bovenop een parkeergarage. Het moet een zogenaamd smart mobility hub worden. Op het dak worden straks 27 sporten beoefend en beneden wordt doorreizen voor een miljoen toeristen en leven voor de wijk mogelijk gemaakt. “Het sportpark wordt zo’n vier hectare groot. Het is een heel architectonisch plan samen met stedenbouwkundigen, een landschapsarchitect en andere experts. Wij mogen uiteraard onze innovatievelden gaan leggen”, glimt Joris van trots.

Voor Finovi is dit wederom een project om van te watertanden. Aangezien innovatie en verder denken in het DNA van dit bedrijf zit. Een logische vraag… wat is de volgende stap? Het aanleggen van complete sportparken, complete wijken met innovaties? De heren dagdromen er meteen op los en glimlachen. “Zolang het maar de sportkant raakt en het een verbreding is van onze sportactiviteiten”, is Joris snel in zijn antwoord. Teun is het met hem eens, maar blijft zijn focus ook in Rooi houden. “Ons nieuwe hoofdkantoor wordt een plek waar de buurt en voorbijgangers een plek krijgen. Maatschappelijk willen we ons steentje bijdragen.”