Afbeelding

Genieten van uitzicht over Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Voor de zesde keer werd zondag de Torendag georganiseerd. Tijdens deze dag is er speciale aandacht voor de middeleeuwse torens en kerken in Peelland. Ook de bekende Knoptoren in Rooi is daar onderdeel van. De werkgroep activiteiten van De Knoptoren stelde de kerk open voor bezichtiging en beklimming.

Zo goed als iedereen kwam natuurlijk voor de beklimming. Volwassenen betaalden een kleine vergoeding, die geheel ten goede komt aan de in stand houding van de toren. Kinderen mochten gratis naar binnen. Vele bezoekers wilden vanuit de eeuwenoude kerk genieten van het unieke uitzicht. Na 154 traptreden kom je aan bij het uitzichtpunt van de Knoptoren. Hier zijn vier ramen waardoor je naar buiten kunt kijken. Zo kun je onder andere 's-Hertogenbosch en Tilburg zien bij helder weer. Gelukkig voor de bezoekers was het dan ook helder weer en hadden zij hun smartphones en camera's meegenomen om het unieke beeld vast te leggen. 

Derk de Bruijn was als één van de vrijwilligers van de werkgroep aanwezig. Boven in de toren vertelde hij verhalen over de bijna zeshonderd jaar oude Knoptoren. Zo is de top van de toren vroeger een keer afgebrand en opnieuw opgebouwd en is in het jaar 1800 de 'knop' van de toren naar beneden gevallen. ''Het is een heel erg bijzondere toren en van binnen is er ook een heel aparte constructie van houten balken'', vertelt Derk, wijzend naar het midden, waar allerlei balken door elkaar heen lopen. ''Hoe hebben ze het toch kunnen bedenken hè?'', lacht hij. 

De komende maanden is De Knoptoren ook enkele zaterdagen open voor bezichtiging en beklimming. Dit zal zijn op zaterdag 27 mei, 3 juni, 24 juni, 1 juli en 8 juli. Een beklimming kost €2,00 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar boven onder begeleiding van een volwassene.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding