Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Knoptoren open tijdens Torendag

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op 21 mei 2017 vindt de zesde Torendag plaats, een dag met speciale aandacht voor de middeleeuwse torens en kerken in Peelland. Voor de werkgroep activiteiten van De Knoptoren een mooie gelegenheid om de Knoptoren open te stellen voor bezichtiging én beklimming.

In de Middeleeuwen was Sint-Oedenrode hoofdstad van Het Kwartier van Peelland, de benaming voor een van de vier kwartieren van de voormalige Meierij van 's-Hertogenbosch, een onderdeel van het hertogdom Brabant. De Knoptoren is op 21 mei van 13.00 – 16.00 uur open voor bezichtiging. De toren is te beklimmen tegen een kleine vergoeding. Honderdvierenvijftig treden leiden u naar een letterlijk adembenemend uitzicht tot, bij goed weer, de Sint Jan in Den Bosch en Tilburg. Ook de kerk en het aangrenzende kerkhof zijn te bezichtigen. De toren is rond 1450 gebouwd en kerk, toren en kerkhofmuren zijn Rijksmonument. Van de oorspronkelijke grote kerk uit 1400 resten alleen de kerkhofmuren. De Knoptorenkerk is een Lodewijkskerkje. Met financiële hulp van Lodewijk Napoleon is ruim 200 jaar geleden de (kleinere) kerk herbouwd.

Doel van de Torendag is om de historie van deze unieke middeleeuwse kerklocaties in Peelland met hun bijzondere ontstaansgeschiedenis door te vertellen en te laten beleven. De kerktorens zijn een uitdrukking van de Gouden Eeuw van Brabant (14e -15e eeuw), in welke periode in onze kleine dorpen imposante kerken werden gebouwd. Komende maanden is De Knoptoren ook enkele zaterdagen open voor bezichtiging en beklimming nl. op zaterdag 27 mei, 3 juni, 24 juni, 1 juli, 8 juli. Beklimming €2,00 per persoon, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis.