Afbeelding

Klim je zaterdag 7 mei ook mee naar boven?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al van ver is de Rooise Knoptoren te zien. In de zomermaanden wordt de mogelijkheid geboden om een zaterdag per maand de toren te beklimmen. De eerste keer is dat op 7 mei van 11.00 uur tot 14.00 uur.

De hoogte van de toren is 53,36 meter. Het metselwerk is 32 meter, de spits 21,68 meter hoog. De klautertocht van 154 treden eindigt bij het uurwerk. Van daar heb je bij helder weer een schitterend uitzicht vanuit de vier openingen van de toren. Je ziet Westpoint in Tilburg en de Sint Jan in Den Bosch maar ook de prachtige groene omgeving van Sint-Oedenrode en Meierijstad. Voor de beklimming vragen ze €2,00 per volwassene, kinderen tot 12 jaar onder begeleiding mogen gratis. De opbrengst komt geheel ten goede aan de instandhouding van de Knoptorenkerk.

Van 11.00 uur tot 13.00 uur is ook de Knoptorenkerk open voor bezichtiging. De Knoptorenkerk is één van de zogenaamde Napoleonskerkjes van Noord-Brabant. De kerk is een juweeltje om te bezichtigen. Orgel, preekstoel, doopvont en lezenaars stammen uit de 19e eeuw.

Ook kunt u het schilderij 'Onzen Torre' bewonderen
Zo heet het schilderij dat de Rooise schilders Ine Beerens en Harry Passier samen hebben gemaakt en afgelopen zaterdag officieel hebben overgedragen aan de Stichting Knoptorenkerk. Het werkstuk van beide Rooise amateurschilders toont een dominante Knoptoren in gezelschap van werelderfgoederen zoals het Atomium, de Eiffeltoren en het Vaticaan. 'Onzen Torre' laat volgens de makers de plaats zien van de Knoptorenkerk binnen de Rooise gemeenschap. 'Een plaats waar vreugde en verdriet, cultuur en vertier elkaar afwisselen,' aldus Ine Beerens en Harry Passier. Zij lichtten hun gezamenlijk werk als volgt toe: 'Het schilderij geeft de gehoorzaamheid weer aan de kerkelijke en wereldlijke macht. Ze heeft zich door de jaren heen aangepast aan innovatie en techniek. Wijwater en Wifi zijn haar niet vreemd. De antenne op het Vaticaan heeft een directe verbinding met de Russische Spoetnik, die linksboven in het schilderij te zien is, en bedoeld als symbool van de verbinding tussen verschillende wezenlijkheden of culturen.'