Afbeelding

Vlinderpaspoort

Algemeen

Sint-Oedenrode - Gerrit Ketelaars heeft een bijzondere hobby. Hij fotografeert nachtvlinders. "Met enkele mensen van IVN Sint-Oedenrode gaan we regelmatig naar nachtvlinders kijken. Om ook mensen te laten genieten van de mooie vlinders, zonder dat men zelf s´nachts met een lamp er op uit moeten wil ik dat op deze weg delen," aldus de hobbyfotograaf.

Agaatvlinder (Phlogophora meticulosa)

De prachtige Agaatvlinder doet een beetje aan een Pijlstaart denken. De ingesneden vleugels, de groene en roze accenten maken dit tot één van de bekendste nachtvlinders. Hij is niet met een andere soort te verwarren. Het is ook best een grote uil, want de spanwijdte loopt uiteen van 45 tot 52mm. De vlinders vliegen van mei tot oktober in twee generaties.

De rups van de Agaatvlinder wordt het hele jaar door gezien. Hij is ook 's winters actief en eet op milde winterdagen. De rups is naast allerlei wilde planten ook gek op veel cultuurplanten en wordt daarom ook vaakl gezien in bloembakken, zelfs op kleine balkons. De rups verpopt zich in een cocon in de grond.

De vlinders komen overal in Nederland voor, en worden vaak gezien in tuinen. Laat zich overdag niet verstoren en kan zelfs door de fotograaf op de hand worden genomen en is daarmee één van de makkelijkst te fotograferen nachtvlinders.