Afbeelding

Wat staat ons bij de verkiezingen te wachten?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Rooi bruist, Meierijstad gonst. Steeds harder. Wie probeert zich daar iets bij voor te stellen, komt misschien uit bij de politiek. Prima. Zolang je maar niet probeert om verder te komen dan open deuren. Want, al gonst het ook al van verkiezingsbeloften, er valt nog zo weinig over te zeggen. We doen een poging.

Laten we beginnen met de kandidaten, zonder namen te noemen. Gemeenteraadslid is geen fulltime baan, dat geldt zelfs voor het wethouderschap. In theorie. De praktijk is wel anders, zeggen (ex-) wethouders, en dat gaat ook op voor menig gemeenteraadslid.

Een raadslid of wethouder verdient per gewerkt uur minder dan, met dezelfde competenties, in het bedrijfsleven (riep daar iemand "of als bestuurder van een zorginstelling"?). Tot zover is het duidelijk: je kunt stellen dat de vele politici die een beter betalend alternatief hebben, absoluut gemotiveerd zijn voor hun politieke taak. In Meierijstad wordt de bezoldiging voor een raadslid, gekoppeld aan het aantal van 80.000 inwoners – dat gaat Meierijstad zo ongeveer worden – per maand € 1392,60, een wethouder € 7.479,61, exclusief onkosten en aanwezigheidsvergoeding (niveau 2016).

Lees woensdag meer in DeMooiRooiKrant