Afbeelding

Vlinderpaspoort

Algemeen

Sint-Oedenrode - Gerrit Ketelaars heeft een bijzondere hobby. Hij fotografeert nachtvlinders. "Met enkele mensen van IVN Sint-Oedenrode gaan we regelmatig naar nachtvlinders kijken. Om ook mensen te laten genieten van de mooie vlinders, zonder dat men zelf s´nachts met een lamp er op uit moeten wil ik dat op deze weg delen," aldus de hobbyfotograaf.

Kleine Hageheld (Lasiocampa trifolij)

De kleine Hageheld is een nachtvlinder van de familie van de Spinners. Voorvleugellengte: bij de vrouwelijke vlinder is dit 21-24 mm, en bij het mannetje 25-30 mm. Een goed herkenbare warm roodachtig bruine spinner, met een gebogen, donkere (niet altijd zichtbare) buitenste dwarslijn met een smalle lichte afzetting op de voorvleugel en een helder witte middenvlek.

De vlinders vliegen van half juni tot begin september en zijn vrij zeldzaam. Ze leven in de duinen vooral op de kruipwilg en in het heidegebied vooral op de struikhei.

De rups foerageert vooral ´s nachts, maar is ook overdag etend en zonnend te vinden van eind maart tot juni. De rups verpopt zich op de grond in een stevige bruine cocon, die gewoonlijk wordt vastgemaakt aan de vegetatie. De soort overwintert als eitje, los liggend tussen korte vegetatie.