Birgit Jeuken
Birgit Jeuken

De Rooise Little Free Library breidt uit

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op zondag 17 april krijgt Sint-Oedenrode er een tweede Little Free Library bij. Deze minibieb zal de naam dragen van Birgit Jeuken en alleen kinderboeken bevatten. De bibliotheek is gemaakt door Antoine Apeldoorn.

Wat is een Little Free Library?
Het is een minibieb buiten aan je huis. Het is overgewaaid uit Amerika en het idee is heel eenvoudig: haal een boek en breng een boek. Het is een laagdrempelige manier om veel verschillende boeken te kunnen lezen, je dorpsgenoten te ontmoeten en mooie verhalen met elkaar te delen.

Birgit Jeuken
Wie kende Birgit niet van de Rooise bieb? Honderden kinderen uit Sint-Oedenrode zijn bij haar in de bibliotheek op bezoek geweest. Opgetogen vertelde Birgit over de mooie boeken die ze in "haar" bieb had. Ze trok boeken uit de kast, liet kinderen mooie illustraties zien, las voor en kreeg kinderen door haar enthousiasme aan het lezen. Na de opleiding tot verhalenverteller deed ze er nog een schepje bovenop en werden de verhalen voorgedragen. Verkleed als Oda kwamen we haar weer tegen bij het koster Brock project en vertelde ze ons het verhaal van de Schotse prinses.

In november 2015 overleed Birgit Jeuken op 49 jarige leeftijd. Op 17 april vieren we dat ze vijftig jaar geleden werd geboren. Een oud-collega en vriendin vertelt: "Haar passie voor kinderliteratuur zal ik nooit vergeten en werkte heel aanstekelijk. Als volwassene las ik geen kinder- en jeugdboeken meer. Door Birgit ben ik dat weer gaan doen. Hoe kun je weerstand bieden aan iemand die al van verre enthousiast roept: "Dit MOET je lezen, echt iets voor jou!" Zo ben ik door haar op het spoor gezet van Harry Potter, lang voor het een hype werd had Birgit Jeuken het al door." Het officiële bord uit Amerika is binnen! Nu is Bir's Little Free Library, net als de Rooise Little Free Library, ook op de wereldkaart van www.littlefreelibrary.org te vinden.

Hoe het werkt
Een Little Free Library is altijd open! Je opent het deurtje, zoekt een boek uit, legt een boek terug en sluit hem weer! Heb je geen boek om terug te leggen? Dat geeft niet, misschien een volgende keer wel of je brengt het gelezen boek weer terug.

Opening
Op 17 april om 14.00 uur gaat Bir's Little Free Library open aan de Rogge 36. Iedereen is welkom. Mocht het op 17 april om 14.00 uur regenen dan vindt de opening op een ander moment plaats. Kijk daarom vóór je komt even op de Facebookpagina van De Rooise Little Free Library.