Deze mensen vertoefden afgelopen week op camping Donkershoeve
Deze mensen vertoefden afgelopen week op camping Donkershoeve

Campingtour Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een goede gewoonte moet je koesteren en dat is wat DeMooiRooiKrant doet met haar jaarlijkse rondje langs de Rooise campings. De afgelopen vier jaar hebben we daar leuke, niet zelden zelfs enthousiaste, reacties op gehad. Ons doel deze keer: Vakantiecentrum en seniorencamping De Donkershoeve.

De Donkershoeve mikt, zoals iedere camping, op een doelgroep. Bij de Donkershoeve zijn dat in de eerste plaats bezoekers met een fysieke en/of geestelijke beperking, waaronder ook jongeren met autisme en ADHD. Niet toevallig zit hier ook de hoofdvestiging van ZorgOkee. De tweede doelgroep betreft senioren, omdat die het beste accederen met de hoofd-doelgroep. De gemeenschappelijke en openbare ruimtes worden door beide doelgroepen gebruikt. De campinggasten vinden dat geen enkel probleem, sommigen zelfs een verrijking van hun vakantiebeleving.

Het blijkt deze keer wel lastig om gesprekspartners te vinden. Uiteindelijk vinden we twee stellen bij elkaar, die graag een praatje maken maar waarvan de heren zelfs niet met hun voornaam in de krant willen. Gevraagd naar de reden krijgen we grappen over de belastingdienst maar geen serieuze antwoorden. Een interview "in de breedte en niet in de diepte" zoals de heren "Anonymus 1 en 2" het noemen, wordt door hun nogal letterlijk genomen. Gelukkig hebben hun partners geen moeite met naamsvermelding: Riet – uit Tilburg - hoort bij Anonymus 1, Mieke – uit Schiedam - bij nummer 2. Riet: "Vorig jaar kwamen we voor het eerst hier langs en besloten om achter een kijkje te nemen. Wat mooi! Daarna zag ik op de website dat ze hier zestien ampère stroom hebben, dat is een groot voordeel. Een staanplaats voor drie maanden was heel goedkoop, dat gaf de doorslag." A1: "Ze hebben hier ook fietsen. Het is zó mooi met de fiets, die Dommelvallei."

De woonplaats van Mieke brengt het gesprek op de drank: Jenever, Tilburg met zijn Schrobbelaar en Rooi met zijn Klompenklets. Dat laatste brengt het gesprek weer op de Klompenbeurs en het begint er warempel op te lijken dat de twee koppels het redactieteam interviewen in plaats van andersom. Bij het onderwerp fietsen wordt de toon weer wat serieuzer. Riet: "Jammer dat Rooi niet 100% fietsvriendelijk is". Gevraagd naar voorbeelden, valt het gezelschap over elkaar heen. Riet: "De smalle buitenwegen hier, daar word je als fietser van de weg gedrukt." A1:"Onoverzichtelijk bij de Markt, van Albert Heijn tot dat terras bijvoorbeeld, daar fietsen ze je van de sokken." A2: "Iedereen fietst hier over het trottoir." Mieke: "De vermenging van de verkeersstromen hier, dat werkt niet." A1 – hoewel zelf uit Tilburg – beschrijft nog een typisch Brabantse eigenschap die hem in Rooi opgevallen is. "De mensen in Sint-Oedenrode zijn heel vriendelijk, maar ze kijken je eerst in de ogen om te kijken of jij ze wilt groeten voordat ze dat zelf doen."