Oskar en Mia hebben het naar hun zin op de NCC camping
Oskar en Mia hebben het naar hun zin op de NCC camping

Campingtour Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Een goede gewoonte moet je koesteren en dat is wat DeMooiRooiKrant doet met haar jaarlijkse rondje langs de Rooise campings. De afgelopen vier jaar hebben we daar leuke, niet zelden zelfs enthousiaste, reacties op gehad. En voor het redactieteam is het rondje een verademing na de vaak serieuze, zware onderwerpen waarbij sommigen vallen over een woord, halve artikelen willen herschrijven of een Aviertje met sponsors erbij vermeld wil hebben. Ons doel deze keer: NCC-Camping 't Roois Klumpke.

Maar weinig Rooienaren kennen de camping van de Nederlandse Caravan Club. Een van de redenen daarvoor is, dat je wel even moet zoeken. Hij staat pas aangegeven als je over de Vliegden rijdt, op nummer 1. Even het paadje in en rechts, achter een groot hek, ligt 'ie. Een andere reden zou kunnen zijn dat de NCC niet zo aan de weg timmert – althans figuurlijk – als veel openbare campings. En je kunt er ook niet zo maar gaan staan; van de NCC moet je lid zijn.

Het MooiRooiKrant-team wordt er echter warm welkom geheten door het beheerders-echtpaar Nico en Monica Noordermeer. "De meeste caravans zijn leeg. Ze zijn fietsen, of met vakantie" verontschuldigt Nico zich. Met vakantie? Dan zouden ze toch juist wél op de camping moeten zijn? We lachen om de spraakverwarring en wagen onze kans. Rechtdoor, aan het eind van het paadje treffen we Oskar Doe-mijn-achternaam-maar-niet-in-de-krant. Hij komt uit Heerhugowaard, bij Alkmaar. Waarom staat hij hier? "Het wordt hier goed onderhouden. We hebben hier vaker gestaan maar eigenlijk hebben we geen echt favoriete camping. We hebben anderhalve kilometer van het strand gewoond dus dat hebben we wel gezien, we vinden het hier mooi en de Brabanders vriendelijk en gastvrij. Maar we gaan bijvoorbeeld ook graag naar Twente. In het buitenland niet zo vaak meer." Het antwoord op de vraag naar waarom juist deze camping laat zich raden: ze zijn niet voor niks lid geworden van de NCC en Brabant heeft welgeteld één NCC-camping. "Vroeger waren er zo'n 26 NCC-terreinen en nu nog 21. Ook wij kunnen er niet onderuit dat het aantal bezoekers terugloopt, zoals ook bij andere campings. De huidige generatie zoekt andere manieren van vakantie vieren, zelfs aan zee. De Recron klaagt er ook over." Oskar's echtgenote Mia schuift aan. "We fietsen graag naar het mooie centrum hier. Je kunt er fantastisch eten en als we wat drinken is dat ook geen probleem. De auto staat hier en komt in principe niet van zijn plek af."

Op de vraag aan campingbezoekers of ze in Rooi als toerist ooit eens verrast zijn geweest volgt altijd stilte en bij Oskar en Mia is dat niet anders. "Ik kan niet zeggen 'goh, dát was me toch bijzonder'" peinst Oskar hardop. Uiteindelijk schiet Mia toch iets te binnen. "Ja, vanmorgen was het stervensdruk in het dorp. Maar het was markt, haha."