Een opfriscursus is belangrijk voor senioren
Een opfriscursus is belangrijk voor senioren

VVN en St. Toegankelijkheid houden opfriscursus

Algemeen

Sint-Oedenrode - Hoe benader ik op de juiste wijze een rotonde? Het wegbeeld is veranderd door witte lijnen langs de zijkanten of zelfs groene strepen in het midden, wat moet ik daar mee? Spiegel ik voldoende onderweg en krijgt een fietser van rechts nu wel of geen voorrang? Wat betekenen de nieuwste verkeersborden? Wat te doen als van achter een ambulance met zwaailichten en sirenes aan nadert? Alledaagse vragen in het verkeer die men eigenlijk vlot dient te beantwoorden.

De ervaring leert echter dat bestuurders (m/v), die al wat jaren meegaan in het verkeer, niet alle regels direct paraat hebben. Zeker niet gezien de veranderingen die het verkeer heeft ondergaan in de afgelopen jaren. De lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) in Sint-Oedenrode en Stichting Toegankelijkheid Sint-Oedenrode hebben hier meer dan voldoende aanleiding in gezien om ook in 2015 een opfriscursus te organiseren op 24 september 2015. Dankzij ondersteuning van de gemeente en assistentie van de gezamenlijke KBO's kunnen 50-plussers hun eigen verkeersvaardigheid in praktijk en theorie vernieuwen en verbeteren.

De cursus zal velen een leerzame spiegel voorhouden want het is gewoon menselijk dat men snel in automatismen vervalt. Dat eigen gedrag strookt niet altijd met de voorgeschreven en soms gewijzigde verkeersregels. Deze verkeersvaardigheidscursus zet de deelnemers daarom weer op scherp in het verkeer. Van theorie tot praktijk!

Hoe verloopt de dag?
Deelnemers worden onderverdeeld in groepen, om vervolgens per groep afzonderlijk aan de slag te gaan met de verschillende onderdelen. Om te beginnen neemt men ieders kennis van verkeersregels onder de loep tijdens de theorieles. Vervolgens wordt een gehoor- en ogentest afgenomen. Daaruit blijkt of deze functies voldoende zijn met het oog op verkeersdeelname of heeft dat men bijvoorbeeld een (sterkere) bril nodig heeft. Dan legt een beroepschauffeur uit wat een "dode hoek" inhoudt. U kunt zelf vanachter het stuur zien wat dat betekent.
Een ambulancechauffeur leert u wat te doen als zijn voertuig met ingeschakelde licht- en geluidsignalen van achteren nadert. Hierna gaat men de weg op met de eigen auto en legt onder het oog van een bevoegde rijinstructeur een praktijktoets af. Voorgaande onderdelen worden, afhankelijk van het aantal deelnemers, op een voor- of namiddag afgewerkt. Tot 30 deelnemers alleen voormiddag en bij meer deelnemers ook in de namiddag (naar keuze, indien mogelijk)

Persoonlijk advies en een leerzame ervaring
Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een herexamen waarvoor men kan zakken. Bovendien proberen de instructeurs niet uw rijstijl rigoureus te veranderen op een schoolse manier. De cursus is een positieve ervaring voor iedere deelnemer, waarmee men voortaan een stuk zekerder de weg opgaat. Na afloop ontvangt de "cursisten" o.a. een bewijs van deelname en een naslagboekje met de laatste regels en borden. Zo kan men alles thuis nog eens goed nalezen en is ieders verkeersvaardigheid weer helemaal opgefrist.

Inschrijven
Deelnemers aan het verkeersvaardigheidsproject betalen slechts 15 euro per persoon. Alle 50-plussers uit Sint-Oedenrode krijgen tot 12 september 2015 de mogelijkheid zich aan te melden via een inschrijfformulier onder betaling van de eigen bijdrage. Men kan aangeven of men in de ochtend wil deelnemen, vanaf 8.15 uur, of 's middags vanaf 13.00 uur of geen voorkeur heeft. Er zijn 60 deelnemersplaatsen te verdelen, dus snelheid is geboden want alle inschrijvers die ook hebben betaald worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar via kantoor van DeMooiRooiKrant, de balie van het gemeentehuis, en digitaal via vvnsintoedenrode@gmail.com