Binnenkort is het weer het Dag van het Varken
Binnenkort is het weer het Dag van het Varken

Varkenshouderij van den Berkmortel op RTL4

Algemeen

Sint-Oedenrode - De varkenshouderij van de familie Berkmortel was afgelopen zondag in het nieuws in het programma RTL4 Nederland Proeft. Tijdens het programma is te zien hoe Winston Post op pad gaat voor een stuk varkenskophaas en zo terecht komt op in de varkenshouderij van Van den Berkmortel. Daar bekijkt het hele bedrijf van big tot vertrouwd stuk vlees.

Marcel en Doreen van den Berkmortel hebben twee varkenshouderijen in Sint-Oedenrode. Bovendien verkopen ze het vlees van hun varkens rechtstreeks aan de consument vanuit hun boerderijwinkel. Aan de Houtsestraat worden dragende zeugen in een grote groep gehouden. Op dit bedrijf worden ook de biggetjes geboren. Via een speciaal zichtvenster kan het publiek van heel dichtbij pasgeboren biggetjes bij hun moeder bewonderen. Als de biggetjes groot genoeg zijn verhuizen ze samen met hun broertjes en zusjes naar het vleesvarkensbedrijf aan de Airborneweg. Daar groeien ze samen op in groepen. Op deze locatie is tijdens de uitzending ook de brijvoerkeuken van de familie Van den Berkmortel te zien. In deze brijvoerkeuken maakt de familie zelf gezond en duurzaam voer voor varkens van reststromen uit bijvoorbeeld de bierindustrie.

Winston Post vond het erg interessant om zelf te zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij. Aanstaande zaterdag wordt het programma herhaald om 12.30 uur op RTL4. Ook op www.puurbrabant.nl is het te zien.