Afbeelding

Koffie voor de Voedselbank

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Voedselbanken zijn afhankelijk van producten die zij krijgen van fabrieken, supermarkten en de horeca. Meestal gaat het om restanten die men liever weggeeft dan ze te moeten vernietigen. Koffie zit daar nooit bij.

Tegen het einde van 2020 organiseert de Lions-organisatie opnieuw een nationale inzameling van Douwe-Egberts waardepunten, om daarmee de Voedselbanken te voorzien van koffie. De landelijke opbrengst was vorig jaar ruim 6,5 miljoen punten (€ 326.000), goed voor 33.500 kg koffie. In 2018 en 2019 werd ook in Rooi door de lokale Lionsclub zo’n actie georganiseerd, met speciale inzameldozen op verschillende locaties in het centrum en de kerkdorpen.

Het is zuur wanneer iemand geen koffie kan betalen. Dat isoleert iemand net zo als wanneer hij geen telefoon, krant of televisie heeft. Als je niemand op de koffie kunt vragen durf je daarom misschien ook niet bij anderen op de koffie te gaan. Bij cliënten van de Voedselbank is dit vaak het geval. Koffie is relatief duur, niet nodig om in leven te blijven en zit daarom niet in de pakketten van de Voedselbank. Vandaar de actie van de Lions Clubs, om aan cliënten van Voedselbanken het simpele genoegen terug te geven dat zij zich in betere tijden konden veroorloven maar nu niet meer.

Dat de actie van de Lions uitsluitend aan onze eigen Voedselbank ten goede komt is buiten kijf. De ingezamelde waardepunten worden in januari geteld en ingeleverd bij de Nederlandse Lionsorganisatie. De totale opbrengst van de landelijke actie wordt bij Douwe Egberts aangeboden en tegen een gunstige koers omgezet in DE Roodmerk koffie. Die koffie wordt door Voedselbanken Nederland naar rato verdeeld, zodat elke lokale Voedselbank precies zoveel ontvangt als overeenkomt met de in het eigen gebied verzamelde waardepunten.

Vanaf 1 november 2020 staat een inzamelbox bij MooiRooi, Heuvel 7 in Sint-Oedenrode. Vanaf 1 december komen er ook inzamelboxen op andere adressen te staan. Voor meer informatie: Lions Club, 06-39316268.