Afbeelding
Foto: Jeroen vd Sande

Verschillende soorten hout voor in de tuin

Zakelijk Zakelijk

Hout is een prachtig materiaal dat zowel binnenshuis als buitenshuis een mooie, natuurlijk uiterlijk geeft aan het interieur. Hout is ook een geweldig materiaal om dingen mee te bouwen. Je kunt hier eindeloos veel dingen mee maken. Daarnaast kan hout ook erg duurzaam zijn wanneer je goede kwaliteit koopt en dit goed onderhoudt. Er zijn veel verschillende soorten hout die je voor verschillende zaken kunt gebruiken. In dit artikel vertellen wij wat over twee verschillende soorten hout die geschikt zijn voor buiten, bijvoorbeeld in de tuin. Daarnaast vertellen we wat over hoe je het hout het beste kunt onderhouden.

Hardhout
Om te beginnen heb je hardhout. Er zijn verschillende soorten hardhout, zoals eikenhout, mahonie en walnoot hout. Zoals de naam al aangeeft, is hardhout ook erg stevig en daarom ook geschikt om constructies mee te maken. Ook kan hardhout goed tegen invloeden van het weer, en is daarom ook geschikt voor buiten. Hardhout planken zijn bijvoorbeeld zeer goed geschikt om een vlonder in de tuin aan te leggen. Om een mooie vlonder te maken, heb je alleen nog een worteldoek, olie, verf en bevestigingsmaterialen nodig. Ook kun je bijvoorbeeld hardhout goed gebruiken om zelf een schuur te bouwen. Een uitdagende klus, maar een leuke uitdaging om aan te gaan die uiteindelijk veel plezier op levert! Woon je aan het water? Dan zou je van hardhout ook een steiger kunnen bouwen. 

Douglas hout
De andere houtsoort die erg bekend is voor buitengebruik, is douglas hout. Douglas hout is weer een iets zachtere houtsoort, maar is alsnog geschikt voor buiten. Douglas hout is ook erg duurzaam en kan van 10 tot wel 15 jaar meegaan. Deze houtsoort is iets lichter van kleur en is goed te gebruiken om bijvoorbeeld meubels, een pergola, een afscheiding in de tuin, of bijvoorbeeld een overkapping over je terras te bouwen. Zo kun je met douglas planken zelf een mooie tuintafel maken!

Onderhoud
Om verkleuring van je hout te voorkomen kun je deze bijvoorbeeld beitsen of impregneren, wat inhoudt dat er anti-schimmel en bacterie werende middelen in het hout worden getrokken. Zo wordt het hout ook waterafstotend, waardoor het hout ook weer langer mee kan gaan en er mooier uit blijft zien. Het is ook belangrijk om je hout te behandelen met olie, vooral wanneer het nieuw is.


Met hout kun je enorm veel bouwen, en ook zeker buiten! Ben je creatief en vind je het leuk om je schuur of je tuinmeubels zelf te bouwen? Met hardhout kun je zelf jouw vlonder aanleggen. Verder kun je met douglas een pergola bouwen, of een tafel voor in de tuin. Om het hout zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk dat je het met de juiste materialen bewerkt.