De fiets moet nog worden opgeknapt, maar Stef is er al klaar voor
De fiets moet nog worden opgeknapt, maar Stef is er al klaar voor Foto: Hans van den Wijngaard

Stef van de Vossenberg onderweg voor Gambia

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - De twintigjarige Rooienaar Stef van de Vossenberg studeert International Development Management op de hogeschool Van Hall Larensteijn in Velp. In dat kader gaat hij in het West-Afrikaanse land Gambia stage lopen. Omdat Van de Vossenberg daar niet met lege handen aan wil komen, heeft hij een crowd-fundingsactie opgezet. In een gesprek met DeMooiRooiKrant vertelt hij wat hij allemaal wil doen om een kleine bijdrage te leveren aan een nieuw behandelcentrum met apotheek in het plaatsje Bafuloto in het westen van het land.

“Gambia is het kleinste land van Afrika, het is gelegen aan de oevers van de Gambiarivier en zo’n 40 kilometer breed en ongeveer 300 kilometer lang. In het land wonen ongeveer 2.300.000 mensen en die spreken in hoofdzaak Engels, een uitzondering in het westen van Afrika, dat grotendeels door Frankrijk was gekolonialiseerd in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw. Alleen Gambia was in dat deel van Afrika een Britse kolonie. Het land is arm en schommelt op de ranglijst van armste landen van de wereld rond de 13e plaats, vertelt Stef. “Eigenlijk is alleen het gebied aan de kust door het toerisme redelijk ontwikkeld. Zodra je ten oosten van het vliegveld komt slaat de armoede toe. Er zijn nauwelijks verharde wegen en het is pure armoede. De ziekenhuizen zijn alleen aan de kust waar toeristen komen. Mensen in het achterland die medische hulp nodig hebben, hebben doorgaans niet eens de middelen om naar het ziekenhuis te gaan, laat staan om de behandeling te betalen”.

Zo heeft Stef via contacten bij Vitesse en PSV verschillende shirtjes gekregen. Die waren eigenlijk bedoeld voor de open dagen, maar door corona zijn al dat soort evenementen niet doorgegaan. Verder heeft Stef een bijdrage gekregen van de Mi-Amigo Foundation, Cibdol, ook Albert-Heijn Sint-Oedenrode en Shell Bongers dragen hun steentje bij. Maar ook is hij heel blij met bijdragen uit de Rooise bevolking, wanneer u Stef een zetje in de rug wilt geven, kijk dan eens op de website van www.onderwegvoorgambia.com. Daar vindt u meer informatie over de wijze waarop u hem kunt helpen. Dan ziet u ook meteen de tegenprestatie die Stef op 10 juli gaat leveren aan zijn sponsoren en donateurs, die dag gaat hij namelijk vanuit Rooi op de fiets naar Texel.

Lees het hele verhaal in DeMooiRooiKrant van komende woensdag

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding