Afbeelding

Weer over het weer

Roois nieuws
Het weer is een van de de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Oktober is de eerste volle maand in de herfst. Maar er is ook elk jaar wel een mooie nazomerdag, die in het dagboek van de tiende maand schrijft. Dit jaar was het niet anders.

Veel warmer dan normaal
De gemiddelde etmaaltemperatuur in oktober ligt rond de 10,5°C. Dat was de afgelopen maand, ondanks enkele frisse dagen rond de tiende wel anders. Met 12,3°C was het bijna twee graden warmer dan normaal. Ook de gemiddelde minimum- en maximumtemperatuur lag in oktober 2013 ongeveer twee graden hoger dan normaal. De laagste temperatuur werd zaterdag 12 oktober gemeten. Die ochtend daalde het kwik tot 3,4°C. Tien dagen later, dinsdag de 22e hadden we met 23,2°C nog een warme dag. Dat zou niet de laatste warme dag van de maand zijn. Zaterdag de 26e werd het nog een keer warmer dan 20°C en daarmee hebben we dit jaar exact honderd warme dagen op de teller staan.

Ook meer regen dan anders
Het was niet alleen warmer, maar ook veel natter dan normaal in oktober. Van 1981 tot 2010 viel er gemiddeld 70 mm neerslag in deze periode. Dit jaar stonden er meer kranen open, want de weerkundigen tapten maar liefst 93 mm regen af. Dat is ruim 30% meer dan normaal. Toch mogen we niet klagen, want er zijn plaatsen in het westen van het land, waar die 93 mm in bijna een dag tijd viel. Bij ons viel zondag 13 oktober de meeste regen: 26,5 mm. Ook woensdag de 23e was de paraplu hard nodig, toen viel er 18 mm regen. Er waren veertien dagen dat het overdag droog bleef en we hadden negen etmalen dat er helemaal geen regen viel.

Net wat minder zon dan gemiddeld
De zon kregen we de afgelopen maand net iets minder te zien dan normaal, maar grote verschillen waren er niet. Statistisch hebben we recht op 110 tot 115 uren zon in oktober. Dit jaar stopte de teller bij 107 uur en 54 minuten, niet echt een groot verschil. De zonnigste dag was woensdag 30 oktober. Toen konden we 8 uur en 42 minuten van de zon genieten. Vrijdag de elfde en zondag de dertiende zagen we de zon helemaal niet.

Storm
Maandag 28 oktober kregen we te maken met de eerste storm van het seizoen. Vooral het noorden en westen van het land hadden daar last van. Bij ons viel het achteraf met de wind nogal mee, desondanks sneuvelden er enkele bomen en moesten er enkele dakpannen weer op hun plaats worden gelegd. Het hoogste uurgemiddelde van de windsnelheid bedroeg 54 kilometer per uur en de snelst windstoot bedroeg bijna 94 kilometer per uur.

Lang zal er. wat het weer betreft, niet over de afgelopen maand worden gesproken. Het was weliswaar twee graden warmer dan normaal en er viel ook meer regen dan anders. Maar echt somber was de maand niet en ook de storm van de 28e liet geen grote sporen achter.