Huisartsen van Jaarsveld en Tersmette stoppen werkzaamheden bij consultatiebureau

Roois nieuws
Zij zijn de enige huisartsen in de hele regio Midden- en Oost-Brabant die nog werkzaam waren bij het consultatiebureau in Sint-Oedenrode. Maar met ingang van 15 oktober hebben Kees van Jaarsveld en KasperTersmette ‘met spijt in het hart’ besloten deze preventieve zorg voor de zuigelingen te beëindigen.

Kasper Tersmette: ‘Als laatste huisartsen waren wij in toenemende mate vreemde eenden in de organisatie van de jeugdzorg en met elke nieuwe reorganisatie raakten wij dan ook steeds meer vergeten als functionaris binnen die jeugdzorg’. Kortgeleden ging de jeugdzorg over van thuiszorg Pantein naar de GGD Hart voor Brabant, en opnieuw zouden er allerlei aanpassingen gaan plaats vinden. ‘De tijdsinvestering die dit met zich meebracht werd in onze ogen te veel van het goede. Wij beseffen dat buitenbeentjes het voor een organisatie ook niet gemakkelijk maken. Daarom is er in goed overleg voor gekozen om de zorg geheel in handen van de jeugdarts te gaan geven.’

Kees van Jaarsveld: ’Wij vinden het wel erg jammer, het consultatiebureau had toch wel een bijzondere plaats in onze praktijk. Het bood ons een unieke gelegenheid om met onze jongste patiënten en hun ouders in contact te blijven. Juist het feit dat dit buiten de praktijk en dus ook buiten ziekte en ziek-zijn om ging maakte het extra waardevol. Die ervaringen nam ik graag mee in mijn normale werk als huisarts. Tersmette vult aan: ‘Het is jammer dat de huisartsgeneeskundige blik op jeugdgezondheidszorg in de loop der jaren verloren is gegaan. Juist de huisarts als gezinsarts is de deskundige bij uitstek om samen met de ouders het belang van gezondheidsgedrag op waarde te schatten. Die kennis is zeer waardevol voor het consultatiebureau.’

Beide huisartsen geven aan dat de samenwerking met het jeugdzorgteam zeer plezierig was. ‘Guus, Diny en Christien zijn een stevig team, en die hebben ons altijd door dik en dun gesteund. Zonder hen hadden wij het stokje al veel eerder moeten overdragen’.

Vorige week was het zover, Kees van Jaarsveld gaf voor de allerlaatste keer enkele jonge baby´s de welbekende prikken. ‘Gelukkig werkt het zuigelingengeheugen maar tot op zekere hoogte, anders zouden wij na al die vaccinatieprikken niet meer veilig over straat kunnen.’ Een tijdperk van ruim 30 jaar wordt afgesloten, maar beide huisartsen zijn er van overtuigd dat de nieuwe zuigelingen uit hun praktijk ook bij jeugdarts Wendy Verstraeten in uitstekende handen zijn. ‘Zij werkt al weer lange tijd in Sint Oedenrode, en de samenwerking is altijd prima verlopen. En natuurlijk blijven wij wel gewoon de huisarts voor onze patiëntjes´.