Scordatura in Martinuskerk

Roois nieuws
Op zaterdag 3 augustus organiseert de Stichting Smitsorgel een speciaal concert met en rond het monumentale Smitsorgel (1839) van de H. Martinuskerk te Sint-Oedenrode. Het Barokensemble ‘Scordatura’ verzorgt het gevarieerde programma. Dit ensemble, opgericht in 2011, wil nieuwe wegen verkennen in de presentatie van oude muziek.

'Scordatuur' is van oudsher de muziekterm voor een ongebruikelijke verstemming van de snaren.
De artiesten van Scordatura hanteert deze naam als beeldspraak voor hun werkwijze. Naast oude instrumenten zoals klavecimbel, cello, orgel en viola d'amore zijn ook een vijfsnarige altviool, een saxofoon of andere instrumenten te horen. De muziekstukken worden afgewisseld door korte, pakkende en speciaal voor het programma geschreven gedichten. Vanzelfsprekend heeft Scordatura een voorliefde voor stukken waarin ook daadwerkelijk een scordatuur, een omstemming, voorkomt.

Barokcollectief Scordatura bestaat uit enkele 'professionals' en enkele doorgewinterde amateurs.
Per optreden wisselt de exacte samenstelling van het ensemble. Zo zal op 3 augustus Axel Wenstedt het Smitsorgel bespelen. Met de bijdragen van de violist Jos Koning (Nijmegen), de saxofonist Jo Hennen (Geldrop) en de dichter Julius Dreyfsandt (Sint-Oedenrode) staat het ensemble in deze samenstelling, borg voor een gevarieerde performance.

Op het muzikale programma, waarbij het orgel niet alleen solistisch klinkt maar ook samen met viool of saxofoon, staan werken van o.a. : J.S.Bach (1685-1750), J.Nozeman (1693-1745),
Erik Satie (1866-1925), Cornelis Thymenszoon Padbrue (1592-1670) en Georg Muffat (1653-1704).

De dichter Julius Dreyfsandt voegt met het gesproken woord een dimensie toe aan de taal van de muziek. U bent van harte welkom bij dit gratis toegankelijk concert dat om 15.30u begint.