De uilen van Nederland

Roois nieuws
Op maandag 11 maart heeft de Heem-natuurgroep uit Sint-Oedenrode een beamer-lezing over de uilen die in Nederland voorkomen. Twee leden van de heem-natuurgroep, Jeanne Soetens en Mari de Wit, verzorgen deze avond.

Iedereen heeft wel eens een uil gezien of gehoord in zijn directe omgeving, maar welke uil was dat nu en kun je dat aan zijn roep horen? Waar leeft hij eigenlijk en welk biotoop heeft zijn voorkeur? Is dat voor elke uilensoort verschillend en kunnen er meerdere soorten in een biotoop wonen? Wat eet hij of zijn alleen muizen zijn prooidier en waarom maakt hij een “braakbal” van wat hij heeft opgegeten? Kunnen we aan de braakbal zien van welke uil deze is? Wat voor nestplaats heeft zijn voorkeur en maakt hij zelf een nest zoals andere vogels? Hoe goed kan hij horen en zien, wat voor veren heeft hij en hoe zien zijn vleugels en poten eruit? Veel vragen zijn er over deze mysterieuze vogel.

Het is de opzet om op al deze vragen die avond een antwoord te geven tijdens de lezing. Van de meeste uilen hebben ze in de loop der jaren vele foto’s gemaakt en deze zijn vergezeld van het geluid dat hij maakt. Zelfs van de braakballen, de landschappen, nestplaatsen, kasten en eieren zijn foto’s te zien. Zij houden deze beamer-lezing om 20.00 uur in het ontmoetingscentrum van de kringloop “d'n einder”, gelegen aan de Sluitappel 17a. Als dit onderwerp “uilen” je interesse heeft, dan ben je van harte welkom bij deze en andere activiteiten van de Heem-natuurgroep. Niet heem-leden van de heemkunde “De Oude Vrijheid” betalen slechts € 2,00 entree, als bijdrage in de onkosten.