Afbeelding

Para’s landen opnieuw bij Son en Eerde

Roois nieuws Historie
Op 17 september a.s. was het precies 68 jaar geleden dat ruim 20.000 parachutisten, ver achter de Duitse linies, neerdaalden in Nederland om de bevrijding van ons land te bespoedigen.

Voor deze operatie, die wereldfaam verwierf onder de naam “Market Garden”, werden de gebieden tussen Best en Son en Eerde en Schijndel omgetoverd tot landingszones, waar de duizenden para’s en honderden zweefvliegtuigen zonder obstakels konden landen.

In de zware gevechten die overal in de omgeving volgden gaven een groot aantal van de veelal jonge soldaten hun leven voor onze vrijheid. Om stil te staan bij hun enorme inzet en om hen die de hoogste prijs betaalden te herdenken, maakt het Round Canopy Parachute Team op zondag 16 september opnieuw een groot aantal parachutesprongen op exact dezelfde plaatsen als 68 jaar geleden.

Om het publiek de gelegenheid te geven om de sprongen van zeer nabij te zien en mee te maken, is gekozen voor ruime landingsplaatsen. Tussen 10.45 en 11.15 ’s ochtends zal er gesprongen worden op het terrein aan het einde van de Landingsweg en de Airborneweg in Son en ’s middags rond 16.30 uur tussen de Koeveringsdijk en de Veerseheide in Eerde.

De para’s, die springen in uniformen die toen werden gedragen, zullen neerdalen aan ronde, groene parachutes en het vliegtuig waaruit gesprongen wordt is een originele Douglas C-47 Dakota uit 1943, die tijdens de operatie in 1944 ook daadwerkelijk parachutisten boven ons land heeft gedropt. Naast de parachutisten aan hun groene parachutes, springt ook het wereldberoemde demonstratieteam mee van de 101e Amerikaanse Luchtlandingsdivisie, die speciaal voor deze sprongen over komen uit de Verenigde Staten. Verder zullen de sprongen worden bijgewoond door een aantal veteranen, waarvan er een paar voor ’t eerst sinds 1944 terug zijn in ons land.