Op de avond van 16 januari lag er heel even wat sneeuw in Rooi
Op de avond van 16 januari lag er heel even wat sneeuw in Rooi Foto: Jos van Nunen

Weer over het weer

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

De eerste maand van 2021 was wat de temperatuur betreft gemiddeld en er viel behoorlijk wat meer regen dan normaal. De zon delfde het onderspit en kon de verwachtingen niet waar maken.

Normale temperatuur 
De temperatuur hield zich de afgelopen maand goed aan de afspraak. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat met ingang van 2021 de gemiddelden worden bekeken over de periode 1991-2020. Dat de nieuwe gemiddelden hoger zijn dan die van de periode 1981-2010, zal niemand verrassen. We mogen in januari de komende tien jaar rekening houden met een gemiddelde middagtemperatuur van 6,0°C en we lazen 5,7°C af, een fractie minder. De minimumtemperatuur lag met 0,5°C een fractie hoger dan de 0,3°C die nu normaal zijn. De werkelijk gemiddelde temperatuur was met 3,2°C net een tikkeltje lager dan het nieuwe normaal van 3,3°C. De hoogste temperatuur hadden we op 21 januari met 12,8°C. Op de negende koelde het af tot -4,9°C. Die dag was met een etmaaltemperatuur van -0,7°C ook gemiddeld de koudste dag van de maand. Vrijdag de twintigste was het met gemiddeld 9,2°C de warmste dag van januari.

Veel regen
Normaal tappen we in januari 70 millimeter regen af. Dit jaar viel er 101 millimeter regen. Dat is flink wat meer dan normaal. De meeste regen viel er net als de twee voorafgaande jaren op 28 januari, namelijk 20 millimeter. Het regende maar liefst op 24 dagen. Wie van sneeuw houdt, kon in de avond van zaterdag 23 januari heel kort genieten van de witte pracht.

Weinig zon en veel sombere dagen
De zon liet zich in januari heel wat minder vaak zien dan gemiddeld. In totaal scheen de zon 56 uur en 36 minuten. Dat is negen uur minder dan waar we op basis van de nieuwe gemiddelden recht op zouden hebben. De meeste zon hadden we zondag 31 januari, die dag scheen de zon 7 uur en 45 minuten. De afgelopen maand was ook een sombere maand en dat wordt bevestigd door het aantal van 20 sombere dagen, dat zijn dagen waarop de zon minder dan 20% van de mogelijke tijd scheen. Op 11 dagen scheen de zon zelfs helemaal niet.

Kort samengevat, was de afgelopen maand een sombere en natte maand, maar de temperatuur hield zich netjes aan de nieuwe afspraken.