Bert Vermeltfoort (l) en Toon de Brouwer (r) tuinierden al aan het Klaverpad
Bert Vermeltfoort (l) en Toon de Brouwer (r) tuinierden al aan het Klaverpad Foto: Hans van den Wijngaard

De volkstuin van oud naar nieuw

Natuur Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Wat is er mooier en lekkerder dan groenten en fruit uit je eigen tuin te eten. Helaas zijn de tuinen tegenwoordig een stuk kleiner dan zeg maar tachtig jaar geleden en is het niet voor iedereen weggelegd om uit eigen tuin te eten. Toch zijn er genoeg Rooienaren die een eigen volkstuin hebben. We volgen ‘De Rooise tuinvereniging’ een jaar lang en kijken met oude en ervaren, met jonge en beginnende volkstuinders wat er allemaal komt kijken bij het hebben en onderhouden van een eigen moestuin. Vandaag deel 4, daarin praten we met Bert Vermeltfoort en Toon de Brouwer. Beiden zijn het ervaren tuiniers die vertellen over de verhuizing van het Klaverpad naar het Cathalijnepad nu alweer bijna vijftien jaar geleden.

De tafel ligt vol met knipsels uit de kranten van de jaren 2005 en 2006. In die tijd hadden zo’n vijfendertig hobbytuinders een volkstuin aan het Klaverpad tussen de Ollandseweg en de brug over de Visdommel. Die volkstuinen waren daar ooit eens gekomen als een project van de gemeente voor mensen zonder baan. Dat was de reden dat de huurprijs aanvankelijk ook vooral symbolisch was. Later konden ook mensen met een baan en dus ook met een salaris een perceeltje huren. De gemeente die, eigenaar was van de grond, vond dat de huur die de tuinders betaalden te laag was en wilde die fors verhogen. De tuinders waren het daar duidelijk niet mee eens en pakten hun biezen.

“In het allereerste begin, kreeg je alleen maar een volkstuin toegewezen als je een bepaalde tijd zonder werk zat. Later veranderde dat en konden ook mensen met een baan een tuintje huren. Toen ben ik ook daar gaan tuinieren”, vertelt Toon de Brouwer. Op de vraag wanneer dat was antwoordt hij: “Poeh, dat zou ik zo niet weten, maar als je opschrijft dat het twintig jaar geleden is, zal het niet alles schelen”. Voor Bert Vermeltfoort is het ook alweer zeker zestien jaar geleden dat hij aan het Klaverpad ging tuinieren. “Ja, ik was daar net twee jaar bezig toen we met de huurverhoging werden opgescheept.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant