Corrie en Piet met hun cadeaus in de eigen achtertuin. Links Ria Hilhorst, rechts Martien Bekkers.
Corrie en Piet met hun cadeaus in de eigen achtertuin. Links Ria Hilhorst, rechts Martien Bekkers. Foto: Jeroen van de Sande

Trouwe herdershond 75 jaar lid van FNV

Human Interest Human interest

Sint-Oedenrode – Maar liefst 75 jaar is Piet de Koning uit Sint-Oedenrode lid van vakbond FNV. Dan mag je jezelf gerust een trouwe herdershond noemen en dat doet hij dan ook. “Als ik ergens bij ga, dan blijf ik er bij”, laat hij in zijn eigen achtertuin aan een delegatie van FNV weten. Bestuurder Ria Hilhorst en penningmeester Martien Bekkers schonken de Rooienaar een beeld.

Dat nam Piet met trots aan, want ondanks het feit dat hij al meerdere keren in het zonnetje is gezet bij verschillende jubilea, vindt hij het telkens bijzonder. Als ‘menneke’ van veertien werd hij lid van de FNV. Dat hoorde zo bij familie De Koning. “Een oudere broer van mij was heel fanatiek en hij spoorde ons allemaal aan om lid te worden. Daarom was ons hele gezin lid van de FNV, dertien man in totaal”, vertelt Piet de reden.

De jubilaris is eerlijk als hij zegt er niet veel aan gehad te hebben. Dat heeft te maken met het feit dat hij altijd ondernemer is geweest. Hilhorst vindt dat logisch en is ergens ook blij. “Het is goed wanneer de bond niet nodig is, want dan betekent het dat we ons werk goed doen”, zegt ze overtuigend.
In deze FNV-regio is Piet het langst lid van alle leden. Dat geldt niet voor heel Nederland. Een paar mensen zijn zelfs al tachtig jaar bij de vakbond. Als er een jubileum te vieren valt, is het bestuur er als de kippen bij, want ieder lid koesteren ze. De laatste jaren is er een stabilisatie, maar het aantal leden neemt iedere maand af en dat noemt Hilhorst ‘zorgwekkend’.

Corrie en Piet met hun cadeaus in de eigen achtertuin.