Straatnaambordje voor de in 1539 in Rooi geboren bisschop Geisbertus Coeverings.
Straatnaambordje voor de in 1539 in Rooi geboren bisschop Geisbertus Coeverings.

De geschiedenis van de Coeveringslaan

Historie Historie

Sint-Oedenrode – In de 33e aflevering van Rooise Streken duikt heemkundige kring De Oude Vrijheid in de historie van de Coeveringslaan. Reuze interessant!!

De Coeveringslaan begint bij de Ameroyenhof, kruist de Philippusstraat en loopt dan verder tot de Brockstraat, op het straatnaambordje zonder ‘k’ geschreven. Deze laan is genoemd naar de zestiende-eeuwse Rooienaar Geisbertus Coeverings. Hij werd volgens de toelichting op het straatnaambordje een eeuw oud, iets wat voor die tijd zeer uitzonderlijk was. Daarnaast had hij blijkbaar ook nog eens de eer in twee bisdommen het ambt van bisschop te hebben bekleed. Kortom, meer dan genoeg redenen om deze illustere Rooienaar met een naar hem genoemde ‘laan’, te herdenken. Maar net zoals het ietwat op gespannen voet met de waarheid staat deze straat een laan te noemen - dat is namelijk formeel alleen correct als aan beide zijden bomen staan- valt er op de toelichting op het straatnaambordje ook het een en ander af te dingen. 

Geisbertus Coeverings
In de meest bronnen wordt hij Gijsbertus of Gijsbert Coeverincx of Coeverinck genoemd. De voornaam ‘Geisbert’ met een korte ‘ei’ komt alleen voor op het straatnaambordje evenals ‘Coeverings’ als achternaam. Hij werd in 1539 geboren in en genoemd naar het buurtschap dat nu nog steeds Koevering (toen ook Couvering) wordt genoemd. Op deze plek stond ook, op de grens van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode de voormalige Koeveringse molen. Deze molen heeft ook onder andere namen bekend gestaan namelijk als Molen van Everswijck (genoemd naar het Everse) en molen Hertog Jan van Brabant. 

Lees woensdag het hele verhaal in DeMooiRooiKrant