Bierkade Festival is voor alle liefhebbers.
Bierkade Festival is voor alle liefhebbers. Foto:

Bierkade Festival 2024 belooft veel speciaals

Cultuur

Meierijstad - Op zondag 24 maart van 12.00 – 19.00 uur staat de industriële Koekbouw op de Noordkade in Veghel geheel in het teken van ambachtelijk bier. Aan een zestig meter lange toog presenteren liefst 36 ambachtelijke speciaalbier brouwerijen hun producten; liefst meer dan 110 bijzondere exclusieve bieren. Regionale, landelijke en buitenlandse brouwerijen komen deze dag samen in Veghel. Waaronder een flink aantal exclusieve bieren die elk bierhart sneller doet laten kloppen. Daarnaast biedt het Bierkade Festival een gevarieerd programma met heerlijke livemuziek, een heuse bar-bier en lekkere bierbites. 

Lokale deelnemers aan het evenement zijn onder andere Sint Servattumus uit Schijndel. Zij brouwen hun bieren met spelt, zoals dat vroeger traditie was. Dat spelt komt van de bolle akkers uit Liempde en de hop eveneens traditiegetrouw uit Schijndel. Verder komt ’t Krut uit Son, de gerst komt uit Son, de hop uit Boskant en van het restant, de bierbostel, wordt brood gebakken. Wat aan reststoffen niet gebruikt kan worden gaat als voer naar de waterbuffels in Breugel, hierdoor gaat er niks verloren. En natuurlijk is het een thuiswedstrijd voor Vleeghel gevestigd op de Noordkade in Veghel. Lucas Timmers is brouwer van De Vleeghel die dit jaar 10 jaar bestaat. Hij vertelt: ,,Voor het jubileum staat iets bijzonders op stapel, dat is nog een verrassing, maar bij het festival zijn we aanwezig met IPA, Dark Tripel, de Jonge Vleeghel en een Champagnebier”. Baron is nieuwe brouwerij uit Veghel die ook van de partij is met verschillende bieren waarvan 1 met goud. Nieuw tijdens het Bierkade Festival is een echte Bar-Bier van Bold Barbers uit Veghel. Hier kun je je laten knippen en scheren onder het genot van een heerlijk biertje. Er zijn verder liefst drie verschillende internationale acts aanwezig die de muzikale invulling verzorgen. Ook kun je weer genieten van heerlijke ‘bierbites’ verzorgd door DIS en Pieperz. Christian Roosen is account manager en bier-sommelier bij La Trappe, het trappistenbier van Bierbrouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot (Tilburg). Hij is ruim 25 jaar actief in de wereld van alcolholische dranken waarvan de laatste 14 jaar bij La Trappe. Hij is deelnemer van het eerste uur bij het Bierkade Festival.  Onze brouwerij bestaat dit jaar liefst 140 jaar, daarvoor is een bijzonder jubileumbier in de maak dat helaas nog niet klaar is tijdens het Bierkade Festival. We komen wel met een nieuwe 0% en natuurlijk Isid’or, een van m’n favorieten. Voordat zeven jaar geleden de eerste editie van Bierkade Festival plaatsvond, was ik al regelmatig te gast op de Noordkade bij De Afzakkerij en andere horecazaken. Als regelmatige bezoeker van bierfestivals werd m’n aandacht getrokken door de grootte en het bijzondere karakter van de Koekbouw. Het leek me fantastisch als hier een nieuw festival gehouden zou kunnen worden en gelukkig hadden ze dat idee ook bij Cultuur Haven Veghel. Onderscheidend, anders dan andere festivals, met veel aandacht voor kwaliteit, uniformiteit in uitstraling. Iedere deelnemer aan het festival is gelijk, of je nou namens veertig biermerken staat of namens vier, dat vind ik mooi. Alleen bier op de fles, voor iedereen en voor elke smaak, van klassiek tot trendy. Wij vinden het elk jaar weer een feest om erbij te zijn, hopelijk vinden heel veel bezoekers dat ook!’’

Een ticket voor het Bierkade Festival kost € 17,50 (www.bierkadefestival.nl) daarvoor krijg je niet alleen toegang, maar ook een exclusief bierproefglas en twee munten voor bieren naar keuze.