Willemien en Agnes van Aarle
Willemien en Agnes van Aarle Foto:

Exposant(en) van de Maand: Wilhelmien en Agnes van Aarle

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - In het Ontmoetingscentrum Creatief Rooi aan de Borchgrave gaan maandelijks meerdere kunstenaars exposeren. In DeMooiRooiKrant laten we enkele van hen voorbijkomen. In deze aflevering spreken we met moeder en dochter Wilhelmien en Ans van Aarle. Moeder Willemien maakt creaties met naald en draad en Agnes beoefent de schilderkunst. 

Wie is Wilhelmien van Aarle?
De Rooise Wilhelmien van Aarle – van der Schoot is geboren in Sint-Oedenrode. Zij bezocht de huishoudschool en de avond-mulo in Eindhoven. Al op de huishoudschool tekende Willemien veel, hele schetsboeken vol. Uiteindelijk vond ze haar hobby in de naaldschilderkunst.

Kun je iets vertellen over je techniek?
“Als ik een mooie afbeelding zie, vergroot ik die en breng die over op stof. Ik zoek al mijn DMC-kleuren bij elkaar en ga de afbeelding invullen met hele kleine steekjes met een afgesplitst draadje, zodat ik de kleuren mooi kan laten overlopen. Deze borduursteek heb ik zelf uitgevonden en is dus uniek. In alle pakketten die je koopt in de winkel wordt gewerkt met kruissteekjes.

Wat vind je zo fijn aan je hobby?
Ik vind het heerlijk rustgevend om met een mooi muziekje ontspannen te borduren. Het geeft mij iedere dag voldoening omdat ik altijd scheppend bezig ben. Met veel liefde en plezier borduur ik ongeveer twee uur per dag.

Waarom je exposeren in Ontmoetingscentrum Creatief Rooi?
“Ik vind het leuk om samen met mijn dochter Agnes, die erg mooi kan schilderen, te exposeren in Sint-Oedenrode. Ik hoop de Rooienaren een beetje te laten genieten van mijn naaldkunst onder het motto: Iedere dag van je leven komt er een stukje geluk voorbij.”

Wie is dochter Agnes?
Agnes van Aarle heeft de grafische opleiding in Eindhoven en de sportopleiding CIOS gedaan. Zij combineerde lange tijd de sport met de kunst. Al vanaf haar 9de jaar tekende en schilderde Agnes. Drie jaar geleden begon zij te schilderen met olieverf en kreeg ze les van mensen die haar de technieken van de oude meesters hebben geleerd. Eerst een Imprementura maken, dan een Grisaille en daarna de olieverflagen. Eventueel afwerken met een Patina en een of twee vernislagen. Agnes laat zien in haar werken wat je allemaal met olieverf kunt doen.

Waarom ga je exposeren in Ontmoetingscentrum Creatief Rooi?
Ik heb al eerder geëxposeerd op Mariendael en in Eindhoven en een aantal van mijn werken hangen permanent op de galerie van Frans van den Heuvel in Schijndel. Binnenkort exposeer ik ook in “Art Best”. In Creatief Rooi komen mijn laatste werken te hangen. Onder andere een portret van Cornelis Le Mair en een doorkijkje in Normandië. Dit werk is heel realistisch. Ik vind het leuk om te exposeren in Creatief Rooi omdat hier mensen zomaar spontaan kunnen binnenlopen en het is heel leuk om te zien hoeveel Rooienaren creatief bezig zijn. Ik vind het een leuk initiatief en ik verleen hieraan graag mijn medewerking.

Naast Wilhelmien en Agnes van Aarle exposeren in de maand september ook nog beeldhouwster Lia Bekkers, sieradenmaakster Bechena Kusters en Jan Foolen met schilderijen. Creatief Rooi is voor bezoekers geopend vanaf donderdagmiddag tot en met zaterdagmiddag. Voor de openingstijden en nadere informatie kijk op www.creatiefrooi.org.