Riky de Rooi van Polyhymnia.
Riky de Rooi van Polyhymnia.

Riky de Roo: “We missen elkaar”

Cultuur Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode – De kunst en cultuursector krijgt er flink van langs door die vermaledijde corona. Al een jaar staat vrijwel alle stil. Het rijke verenigingsleven van Sint-Oedenrode probeert zich er doorheen te slepen met allerlei onzekerheden. We interviewden enkele koren, muziekgezelschappen en een toneelvereniging. Hoe gaat het met ze? Rooienaren aan het woord…

Hoe was dit jaar voor jullie?
“In 2020 bestond Gemengd Koor Polyhymnia vijftig jaar. En dat zouden we uitgebreid gaan vieren met twee jubileumconcerten in de podiumzaal van ’t Spectrum in Schijndel. De data van 16 en 17 mei lagen al maanden vast en het programma was helemaal rond. Op maandagavond 9 maart 2020 heeft het koor nog één repetitie gehad in De Loop’r in Olland, onze vaste stek. We waren vol enthousiasme bezig met de laatste voorbereidingen voor de beide jubileumconcerten. En toen kwam corona en kon er ineens niet meer worden gezongen in groepsverband. We gingen er toen nog van uit dat we de concerten konden uitstellen. Zo lang zou die pandemie toch niet gaan duren?”

Hoe staat het er nu voor?
“Inmiddels zijn we veertien maanden verder, zonder koorrepetities. En hebben we intussen onze jubileumconcerten tot onze spijt afgelast. We hebben contact gehouden met onze leden via email en de groepsapp. Op een mooie avond in juni hebben we een feestelijk openluchtconcert gehouden ter ere van de 60 jarige bruiloft van onze oprichter en zijn vrouw. In juli heeft het bestuur alle leden opgebeld om te horen hoe het met ieder ging. En in september hadden we een gezellige borrel “op afstand” in de Gasthuishoeve. We wilden elkaar zo graag weer eens ontmoeten.”

Waar hopen jullie op?

“We hopen allemaal na de zomervakantie weer te kunnen gaan zingen. Het is belangrijk dat iedereen dan gevaccineerd is en dat we in een goed geventileerde ruimte kunnen repeteren. Aan dat laatste wordt nog gewerkt. Gemengd Koor Polyhymnia snakt er naar om weer concerten te mogen geven, we missen elkaar en willen weer zingen. En dat geldt voor ons allemaal.”