Afbeelding

Rooise orkesten bundelen krachten

Cultuur

Sint-Oedenrode - Zaterdag is het zover. Twee Rooise orkesten bundelen hun krachten en geven een concert met als thema: USA.

Harmonie Nijnsel zal het concert beginnen met mooie werken als Downtown Divertimento en Danzon No. 2. Nadat zij haar nummers hebben uitgevoerd neemt Fanfare NJA het stokje over en brengt het de nummers Dances with Wolves en Gloria Estafette. Nadat beide orkesten zich hebben laten horen, worden letterlijk de krachten gebundeld en wordt één groot Roois orkest gevormd. Naast de bekende Amerikaanse muziekstukken mogen muzikanten van beide verenigingen zich ontplooien met solo's. Beide orkesten wisselen jonge muzikanten uit die hun solo gaan spelen. In een interview is met de muzikanten gesproken. Wat gaan ze spelen en waarom?

Matthijs Lemmens zal aftrappen en de eerste solo gaan spelen, samen met Harmonie Nijnsel. Daar speelt hij vijf jaar. Hij heeft zijn a, b en c diploma in het muziekonderwijs inmiddels behaald en stormt door om een goede muzikant te worden. Tijdens het concert gaat hij de moderne klarinetsolo Clarinet on a Town spelen. In deze solo komen verschillende muziekstijlen naar voren. "Het begint met een heel snel technisch stuk. In het middengedeelte zit een blues gedeelte dat vrij gespeeld mag worden. Met name het experimenteren van de glissando's vind ik erg leuk!" jubelt de jonge muzikant. Waarom Matthijs muziek maken zo leuk vindt? "Muziek maken is voor mij echt een stukje ontspanning. Vaak pak ik mijn klarinet als ik na het studeren voor school wat ontspanning nodig heb. Na een half uurtje is mijn hoofd dan weer helemaal leeg en kan ik weer fris verder."

De volgende solo gaat gespeeld worden door het jonge talent van NJA, Lucas van der Endt op trompet. Samen met Harmonie Nijnsel speelt hij Children of Sanchez. Een vrije solo waarin Lucas zoals hij het zegt, 'zijn eigen verhaal kan vertellen'. Ook voor Lucas is het leuke van een solo de uitdaging om een stuk perfect te leren en daarna uit te voeren. Als we hem vragen waarom hij muziek maakt, antwoordt hij: "Ik kan mijn emoties goed kwijt in de muziek en word er blij van" Dit doet hij inmiddels nu zeven jaar. Ondertussen is hij al druk bezig met een vooropleiding conservatorium in Rotterdam en heeft hij meegespeeld met het Nesko orkest en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. Dat we dit talent nog terug gaan zien in de toekomst staat buiten kijf. Wat muziek met Lucas doet? "Muziek brengt mij in mijn eigen wereld". Zijn motto voor muziek beschrijft hij dan ook erg mooi, "Music is the language of my soul"

Daarna is Celine van Kasteren aan de beurt op de Hobo. Zij gaat de indrukwekkende solo Morricone's Melody ofwel Gabriel's Oboe spelen. Dit stuk is geschreven door de zeer bekende Ennio Morricone, iemand die ontzettend veel stukken heeft geschreven voor de filmwereld. Celine is het met de heren eens over het feit dat het spelen van een solo uitdaging biedt in het perfectioneren van een stuk. Ze doet het inmiddels al negen jaar; "Mijn moeder speelde altijd al in de fanfare, waardoor ik zelf ook vroeg met muziek te maken kreeg. Hierna ben ik Hobo gaan spelen en nooit meer gestopt!" Deze keer mag ze samen met haar moeder spelen met Fanfare NJA. Waarom muziek haar zo boeit legt ze haarfijn uit: "leuk om te doen, gezellig bij de harmonie en wanneer je gaat spelen hoef je even niet aan andere dingen te denken."

Als laatst komen de twee heren Theo en Theo aan bod. Theo van de Steenhoven en Theo Persoons bespelen beide de Euphonium bij Fanfare NJA en gaan samen het stuk "Me and my Shadow" van Frank Sinatra en Sammy Davis Jr. uitvoeren. Ze beschrijven het stuk: "De lichte muziekstijl geeft de gelegenheid om te entertainen. Een leuk swingend liedje dat goed in het programma past." Voor Theo Persoons is het mooie aan een solo vooral dat er uitdaging in zit en hij daardoor thuis meer gaat oefenen. Theo van de Steenhoven vindt vooral dat je voor een belangrijk deel eigen invulling aan de muziek kan geven. "Je kunt er jezelf in kwijt en het is een prima manier om te ontspannen." Theo Persoons vindt het vooral geweldig om samen met het hele orkest naar een concert te werken. "Er zijn wel een paar concerten en concoursen die in mijn geheugen gegrift staan die heel bijzonder waren voor zowel ons muzikanten als publiek. Toch heerlijk als je door muziek geraakt wordt, ongeacht genre." Beiden zijn zij al erg lang muzikant en hebben op het hoogste niveau gespeeld. Een goede tip van beide heren: 'Leer luisteren naar muziek. Het is een fantastische hobby voor jong en oud, neem er de tijd en gelegenheid voor.'

Benieuwd naar het concert en naar de solisten? Het concert vindt plaats, zaterdag in de Gasthuishoeve. Het concert zal aanvangen vanaf 20.00 uur. Kom luisteren en denk bij ieder solostuk aan de woorden van de muzikanten en het gevoel en de passie die zij zo mooi beschrijven.