De zon was afgelopen maand nadrukkelijk aanwezig
De zon was afgelopen maand nadrukkelijk aanwezig

Weer over het weer

Column Natuur en milieu

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

April 2021 was een koude maand met meer zon en minder regen dan dat wat we hadden mogen verwachten.

Flink koud
Voor het eerst sinds lang was er sprake van een maand die behoorlijk kouder was dan het langjarige gemiddelde. De maximum temperatuur lag met 12,0°C gemiddeld duidelijk onder de 15,4°C die we mochten verwachten. Op woensdag de 28e werd de hoogste temperatuur van de maand afgelezen. Die bedroeg 20,5°C en daarmee hadden we maar één warme dag in de afgelopen maand. Ook de minimumtemperatuur bleef met 0,8°C ver onder de te verwachte maat van 4,2°C. De koudste nacht hadden we op dinsdag 13 april, het koelde toen af tot -3°C. Dat de etmaaltemperatuur niet aan de verwachtingen kon voldoen, zal dan ook niet verbazen. We hebben in april recht op een temperatuur van gemiddeld 10,0°C, maar we moesten genoegen nemen met maar 6,7°C. Het koudste etmaal hadden we op 6 april, het werd toen gemiddeld niet warmer dan 1,2°C. Op de 28e bedroeg de etmaaltemperatuur 12,0°C.

Een iets drogere maand
In april mogen we 52 mm neerslag verwachten. Dit jaar moesten we het doen met 40,2 mm. Dat is 11,8 mm minder dan het langjarige gemiddelde van de vierde maand van het jaar. Het regende op tien dagen en op 7 april viel er 11,4 mm neerslag en in een aanzienlijk deel van de ochtend was dat zelfs sneeuw.

Zon in overvloed
De zon liet zich vorige maand uitbundig zien. We hebben volgens de statistieken recht op 184 uur zon. Dit jaar kregen we de zon 217 uur en 3 minuten voorgeschoteld. De zonnigste dag van de maand was de 26e. Die dag konden we precies 13 uur en 21 minuten in de zon zitten.

We hadden in april zeven sombere dagen, dat zijn dagen dat de zon zich minder dan 20% van de daglengte laat zien. Op 10 april liet de zon zich zelfs helemaal niet zien en daarmee was dat de meest sombere dag van de vorige maand.

Kort samengevat was april 2021 koud, droog en vrij zonnig