Afbeelding

Kun je nog wel een Huawei telefoon kopen?

Algemeen Ingezonden

Huawei is de nummer drie smartphone fabrikant in de wereld. Het bedrijf maakt schitterende telefoons en die telefoons zitten vol met de nieuwste technieken. Vanwege een geschil tussen Amerika en China heeft Amerika Huawei een handelsbeperking opgelegd. Kun je nog wel een Huawei telefoon kopen?

Ja, je kan zonder problemen een Huawei telefoon kopen. Het grootste probleem van de handelsbeperking is dat Huawei geen nieuwe licenties van Google en Microsoft mag afnemen. Oude licenties blijven bestaan. Daardoor blijven de 'oude' telefoons van Huawei en dochtermerk Honor ondersteuning van Google krijgen. Je kunt gerust een nieuwe Huawei telefoonabonnement afsluiten. De situatie ligt echter anders voor de nieuwste Huawei en Honor telefoons. Want door de Amerikaanse handelsbeperking mag bijvoorbeeld Google geen nieuwe diensten meer leveren aan Huawei. Daardoor is er geen directe toegang tot Google Apps als je een nieuwe Huawei koopt.

Google ondersteuning voor huidige Huawei smartphones
Alle telefoons van het merk die nu worden aangeboden in Nederland krijgen nog volledige Google ondersteuning. Huawei belooft dat, "iedereen die een Huawei smartphone heeft gekocht of gaat kopen, blijft toegang houden tot alle apps zoals ze gewend zijn. Alle toestellen blijven onder onze fabrieksgarantie vallen en ontvangen nog steeds volledige serviceondersteuning."

Met die toestellen bedoelt de fabrikant alle telefoons tot de P30 Series van begin 2019. De Huawei Mate 20 Pro is bijvoorbeeld al onderdeel van het beta-ontwikkelingsprogramma voor Android 10. De P30 lijn krijgt ook toegang tot Android 10. Je kunt dus zonder problemen gebruikmaken van populaire en onmisbare apps zoals WhatsApp, Instagram en Facebook.

Wat zijn de risico's van een Huawei telefoon
Voor de Huawei telefoons die al zijn verkocht of nog in voorraad liggen is er geen risico. Bij de toestellen die net zijn gepresenteerd zoals de Huawei Mate 30 lijn is er wel degelijk een risico. Deze telefoons zijn mede daarom nog niet te koop in Nederland. Mocht je er één uit het buitenland halen, dan moet je op een creatieve wijze Google Apps zien te installeren. Er zijn mensen die dat voor elkaar hebben gekregen. Maar wij raden je dit niet aan.

Waarom toch een Huawei telefoon kopen?
De ambities van Huawei zijn torenhoog. De fabrikant wil de nummer één smartphone fabrikant in de wereld worden. Om die doelstelling te bereiken richt de Chinese fabrikant zich al enkele jaren op vernieuwing. De topmodellen van Huawei behoren tegenwoordig tot de absolute top. Met deze smartphones presenteerde de fabrikant in de afgelopen twee jaar zelfs meer vernieuwingen dan bijvoorbeeld Apple of Samsung.

Neem bijvoorbeeld de Huawei P20 Pro uit 2018. Met dit premium vlaggenschip introduceerde het merkt als eerste de drievoudige hoofdcamera in het topsegment. Sindsdien vind je in bijna elke premium telefoon wel drie camera's. Al in 2018 was Huawei de eerste fabrikant met een smartphone voorzien van Reverse Qi draadloos opladen. Door de flinke accu en reverse charging kun je met de Huawei Mate 20 Pro andere apparaten met Qi wireless charging opladen. Zo help je nog eens een vriend of vriendin in stroom-nood. In 2019 verlegde de fabrikant de grenzen van een smartphone camera. Met de lancering van de Huawei P30 Pro werd de compact camera officieel overbodig. Want de P30 Pro kan tot wel 50x inzoomen. De andere fabrikanten blijven nog op 10x zoom.

De Huawei telefoons zijn niet meer weg te denken aan de top van de camera telefoons. Het zijn degelijke en vaak net iets goedkopere alternatieven voor de topmodellen van Samsung en Apple.