Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 1876f7
Foto:
Roois nieuwsbericht

Rooise hond Bruna ruimt op

Sint-Oedenrode - Er is bijna geen dorp of stad in Nederland waar afgelopen zaterdag géén zwerfvuil werd opgeraapt in het kader van World Cleanup Day. De teller in Nederland stond op meer dan ruim 1100 opruimacties, viermaal zo veel als vorig jaar toen ons land voor het eerst meedeed aan de wereldwijde opruimdag. Afgelopen zaterdag trokken gemiddeld in elke gemeente zo'n vier 'opruimploegen' eropuit, gewapend met handschoenen, grijpers en vuilniszakken. De Rooise hond Bruna deed ook mee.

De duizenden vrijwilligers maakten Nederland niet alleen schoner, ze verzamelden daarmee ook veel informatie. Dat gebeurde met behulp van een speciale app, genaamd Litterati, die het gevonden afvalitem koppelde aan een unieke locatie. De organisatie van World Cleanup Day Nederland, in handen van de Plastic Soup Foundation, verkreeg met die database inzicht in de omvang van de vervuiling, de herkomst van het gevonden afval, het type materiaal en de meest voorkomende merken. Daarmee kan gericht worden gewerkt aan structurele oplossingen. Tussenstanden over de hoeveelheid verzameld zwerfafval waren gedurende World Cleanup Day te volgen via de social media van de Plastic Soup Foundation.
De Waalkade van Zaltbommel was dit jaar het landelijk centrum van World Cleanup Day. Daar loste om 10.00 uur burgemeester Pieter van Maaren samen met Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, het symbolisch startschot voor de opruimacties in het land. Vervolgens presenteerden diverse bedrijven en organisaties daar, op het zogeheten Solutions Square, hun innovatieve oplossingen voor de plasticvervuiling in waterwegen. Tijdens een rivierexpeditie op de Waal deden Tweede Kamerleden en bestuurders van waterschappen en drinkwaterbedrijven onder leiding van wetenschappers onderzoek naar de aanwezigheid van microplastics in de rivier. Rivieren zijn in Nederland een belangrijke bron van drinkwater. 3FM-dj Sander Hoogendoorn trad er op als gastheer en ontving de deelnemende opruimteams als helden.
Afgelopen zaterdag waren er ongeveer vijftig deelnemers, waarvan zo'n tien kinderen, vanuit Meierijstad, die zich ingezet hebben tijdens de World Cleanup Day. Ondanks dat veel mensen afgelopen maart nog deelnamen aan de Landelijke Opschoondag, was het weer duidelijk merkbaar dat onze gemeente heel wat weldoeners rijk is. Tientallen initiatieven werden toen al aangemeld om samen de handen uit de mouwen te steken. En zelfs door het jaar heen wordt er niet stilgezeten en lenen verschillende bewoners de gratis aanhanger van de gemeente Meierijstad om o.a. het zwerfafval in hun omgeving op te ruimen. Geweldige acties om onze leefgemeenschap schoon te houden, want samen maken we het verschil!
Wie ook het verschil maakt en afgelopen zaterdag in ieder geval zeker meedeed, is onze Rooise hond Bruna, want dé nieuwe trend van hondenbezitters is om samen met je trouwe viervoeter op zoek te gaan naar zwerfafval en het vervolgens samen op te ruimen. Plastic en andere rommel in de natuur zorgen voor vervuiling en zieke dieren. Samen met je hond kun je de natuur een stukje schoner maken. Er is in Nederland jaarlijks ongeveer vijftig miljoen kilo afval wat in de natuur of op straat terechtkomt. Bruna is hét voorbeeld van een opruimhond. Deze enthousiaste viervoeter ruimt het zwerfafval in de wijk op. Dat deed hij niet alleen in het kader van World Cleanup Day, maar Bruna zorgt iedere dag dat het afval keurig in de vuilnisbakken terechtkomt. Wil je van jouw hond ook een opruimhond maken? Neem dan een voorbeeld aan Bruna en misschien helpen de volgende tips jouw hond op weg. Zorg ervoor dat je hond zich in de beginfase enkel hoeft te focussen op één soort afval. Om jouw hond te leren een flesje op te pakken en terug te brengen, kun je gebruik maken van een lekkere hondensnack. Stop deze in een fles en zorg ervoor dat je hond de fles terugbrengt. Zodra hij of zij dat heeft gedaan, kun je hem of haar belonen met de snack. Neem vooral de tijd om te oefenen en let erop dat je hond niet doorslaat van enthousiasme. Een hond kan namelijk geen onderscheid maken tussen een fles van mensen die aan het picknicken zijn of een fles die in de natuur zwerft. Zorg er dus voor dat je je hond laat weten wanneer het tijd is om te gaan zoeken. Het is echt niet zo éénvoudig, maar Bruna lukt het in ieder geval. Hij gaat door tot alles is opgeruimd!


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vindt u dat de huidige Alzenau brug aan de Corridor van naam moet veranderen naar de persoon die deze brug veroverde: Capt. Fred A. Hancock.Reageren!