Afbeelding
Foto: Jeroen van de Sande

Rooise wielerprofessor maakt eigen collectie

Algemeen Human Interest

Sint-Oedenrode - Hoeveel mensen zullen letten op het type fiets waarmee Steven Kruijswijk zaterdag start in de Tour de France? Het merendeel heeft daar geen oog voor. Al helemaal niet voor de onderdelen die samengesteld de racefiets vormen. Willem van den Heuvel wel. De Rooienaar kent ieder onderdeel en is tot in detail daarmee bezig. Vooral met wielrenfietsen van vroeger. "Ze noemen me wel eens gek", geeft hij toe in zijn mini-museum.

Door: Jeroen van de Sande

Ik was op de hoogte van Willem's liefde voor auto's, maar hij heeft een nog grotere passie al kan hij zelf moeilijk een keuze maken, wanneer ik daar naar vraag. Hij prikkelde de wielerfanaat in mij toen hij vertelde over een bijzondere collectie in zijn garage. Een collectie die hij zelf letterlijk en figuurlijk heeft gemaakt. Een collectie waar vele jaren werk in zit. Met de Tour de France in de startblokken van Brussel besloot ik om eens aan te kloppen.

Na het openen van zijn garagedeur kon ik enkele minuten niet praten van verbazing, zo indrukwekkend is zijn verzameling. Van 'even niet kunnen praten' heeft Willem over het algemeen geen last. Ik kreeg niet de kans om mijn aantekeningenboekje te pakken, want hij schakelde al van het ene verhaal door naar het ander, in groot verzet. Ik ging in zijn wiel zetten en probeerde bij te benen... De fietsen aan de zijkanten van de smalle doorgang vielen me als eerste op. Pareltjes van vroeger met merken als Pinarello, Guerciotti, Ciocc, Diamant en andere klassieke namen. In kleuren uit tijden van Steven Roche, Gert-Jan Theunisse, Eddy Merckx en Raymond Poulidor, de opa van Matthieu van der Poel. In het oog springt voor mij de oranje Tommasini. Een prachtfiets die een ere-plek heeft gekregen aan de muur. Vooral om technische redenen, zo blijkt, als Willem er over vertelt. "Ik koop fietsen vooral om ze op te knappen in compleet originele staat. Geen barrels, die hoef ik niet. Meestal haal ik ze ergens in Nederland, maar deze heb ik uit Portugal. Voornamelijk om zijn platte spaken waarvan er maar twaalf in een wiel zitten. Dat is heel bijzonder."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding