93 wagenrust D Maasdijk
93 wagenrust D Maasdijk Foto: Noud Wijn

OLAT winterseriewandeltocht

Algemeen

Deze winterserietocht leidt ons naar het grensgebied tussen Brabant en Limburg, de mooie natuur ten zuiden van het plaatsje Heusden bij Asten. De langere afstanden komen ook in het Nationaal Park De Groote Peel.

Kort na de start wandelen we over het Verkes pejke dwars door een romneyloods met daarin de apart gevlekte Bonte Bentheimervarkens. Verderop door het natuurgebied de Starkriet aan de bovenloop van de Aa. De Aa heeft in dit gebied weer een meanderend verloop gekregen. De langere afstanden wandelen het Peelgebied in. Over een mooi veendijkje slingeren we door het bijzondere Peellandschap. Links en rechts zien we turfgaten, we lopen opnieuw op een fraai pad door het ruige Peelgebied. De waterlopen zijn de vaartjes waarover de turf per schip werd afgevoerd. Verderop komen we bij een zgn. knuppelpad waar we letterlijk boven het moerassige veen wandelen. We passeren een schuilhut en zien een uitkijktoren. Het is genieten van de plassen met de vele watervogels, van de zompige moerassen met afgestorven bomen, bosjes met berken en eiken, zanderige open vlaktes met het wuivende pijpenstro, van de heide en vliegdennen. De langste afstanden komen bij bezoekerscentrum De Pelen, bij de plas Meerbaansblaak en bij de plas Aan 't Elfde. Op de terugweg richting Heusden wandelen langs fraaie natuurstroken met poelen en bomen. We wandelen verder langs de oever van visvijver De Witte Bergen en over een pad met aan weerszijden water. We steken de Eeuwselsche loop over en komen weer terug bij De Pandoer.
Startlocatie is Partycentrum De Pandoer, Vorstermansplein 24, 5725 AM Asten-Heusden. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT 3 wagen- en 1 caférustpost ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS tracks zijn te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.