Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Bijzondere bomen in Rooi

Algemeen

Sint-Oedenrode - Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan. Deze week deel 28.

De Schietwilg (Salix alba) als knotwilg
Behalve populieren groeien in onze omgeving ook veel wilgen. Naast de van nature voorkomende wilgen ontstaan er soms spontane kruisingen tussen twee soorten. Ook heeft de mens al eeuwenlang kruisingen en selecties uitgevoerd waardoor wilgen zijn ontstaan voor allerlei vormen van gebruik. Hierdoor is de wilg een van de meest veelvormige bomenfamilies. De meeste groeien als struik, maar enkele soorten kunnen uitgroeien tot een grote boom. Hiervan is de Schietwilg in onze omgeving de bekendste. Als grote boom gekweekt levert deze prima hout op. Met name voor de klompenmakers is dit een uitstekend alternatief voor populierenhout.
Wilgen kunnen goed worden gestekt en lopen na het kappen bijna altijd weer uit. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze sinds mensenheugenis ook als hakhout werden geteeld, vooral in natte gebieden en langs sloten.
Door eenvoudig een tak in de grond te steken groeide binnen enkele jaren een wilg die al weer afgehakt kon worden. Doordat dit afhakken vaak gebeurde op een hoogte dat het vee de jonge twijgen niet kon afgrazen, ontstond de knotwilg zoals we die nu kennen.

Lees verder in de Kersteditie van komende maandag.