Logo mooirooi.nl
Gert van Hest met Britt van 't Broek   | Fotonummer: 6626f0
Gert van Hest met Britt van 't Broek (Foto: )
Evenementen / Sint-Oedenrode

Paardenkeuring: De keurmeester kijkt naar vorm van de dag

Sint-Oedenrode - De jaarlijkse fokpaardendag wordt alweer enkele jaren op de Markt van Sint-Oedenrode gehouden. Na jaren wat achteraf en stilletjes bij manege 'De Pijnhorst te zijn geweest, kwam de keuring terug naar het Rooise centrum. Zeker de eerste jaren was de publieke belangstelling massaal en stond het publiek letterlijk rijen dik bij zowel de keuringen als de demonstraties later op de dag.

Toch is er de laatste jaren wat minder publieke belangstelling voor de fokpaardendag. Misschien omdat het nieuwe ervan af is, misschien ook wel omdat de combinatie met andere evenementen zoals de modeshows er niet meer is. Maar zeker niet omdat het aan inzet van de organisatie en de deelnemers ontbreekt. Begin er maar aan, de markt voor een enkele dag ombouwen tot een grote piste waar allerhande paarden en pony's worden getoond aan jury en publiek. Eigenaren van paarden komen vanuit de hele provincie en verder naar Sint-Oedenrode om hun paarden te laten keuren, in de hoop dat het 't mooiste paard van de dag is.

Een van de vele paardenfokkers die naar Sint-Oedenrode kwam, is Gert van Hest uit Moergestel. Samen met zijn vader heeft hij drie Nederlandse trekpaarden. Zondag had hij Britt van 't Broek bij zich. Vorig jaar werd hij met dit nu driejarige paard algemeen kampioen. Dit jaar kwam Gert met Britt niet verder dan de titel reservekampioen. "Een stapje terug, maar je kunt niet altijd de beste zijn", aldus Van Hest.

"Eerst wil ik je eigen wel wat vertellen over de naam van het paard", antwoord Gert op de vraag of hij iets kan vertellen over zijn paard. "De achternaam van een paard wordt altijd gegeven aan de hand van de plaats waar het paard vandaan komt. Omdat wij op 't Broek wonen, is de achternaam van Britt, dus van 't Broek. Dat komt nog uit de tijd dat er heel veel paarden waren. Op die manier had men zicht op waar de herkomst van een paard".

"Bij zo'n keuring wordt gekeken naar de vorm die het paard die dag heeft. Het is zeker niet zo, dat Britt nu ze reservekampioen is, dit jaar niet nog een keer kampioen kan worden", vertelt Gert. "Een jury kijkt naar de bouw van het paard en naar de manier waarop het stapt en draaft. Zeker bij een keuring zoals hier in Rooi, met veel publiek en luidsprekers, kan het best wel eens gebeuren dat een paard niet dat kan laten zien wat het in zich heeft. Maar het is hobby, we hoeven niet van de prijzen te leven".

"Het houden van paarden kost veel tijd, maar omdat het een hobby is sta je daar helemaal niet bij stil. Mijn vader is 83 jaar oud en is er de hele dag mee bezig. Er is altijd wel wat te doen. Dan moet hij de paarden weer water gaan geven, dan gaat hij ze voeren, voor hem is het echt een dagbesteding", zo sluit Gert af om zijn paard te stallen en daarna nog op het terras te genieten van de show.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik merk dat het vliegverkeer boven Rooi toeneemt…Reageren!