Henny, Jeanne en Bert van de Wijdeven halen herinneringen op over hun vader Toon van de Wijdeven
Henny, Jeanne en Bert van de Wijdeven halen herinneringen op over hun vader Toon van de Wijdeven

Toon van de Wijdeven: een vooruitziende klompenmaker

Algemeen

Sint-Oedenrode - "Als ik maar niet naar het bejaardenhuis hoef", vertelde de in 1998 overleden Toon van de Wijdeven uit de Bus altijd tegen zijn kinderen. Nu twintig jaar later gaat hij toch nog naar Odendael, althans de foto's die Joop van Aert en Ger de Vries van de Rooise klompenmaker maakten zijn daar van 2 tot en met 30 april daar te zien.

Toon van de Wijdeven werd in 1921 in het Boskantse buurtschap Bus geboren. Daar woonde hij zijn hele leven. Zoals dat in die tijd gebruikelijk was, verliet Toon op twaalfjarige leeftijd de school en ging hij aan het werk in de klompenmakerij van zijn vader Lambertus. "Dat 'ons pap' de klompenmakerij over zou nemen was eigenlijk helemaal niet de bedoeling", vertelt Jeanne van de Wijdeven. "Hij was de tweede zoon en bovendien lag zijn hart aanvankelijk veel meer bij het boeren en bij dieren dan bij het maken van klompen. Zijn broer Jan zou als oudste zoon de klompenmakerij overnemen. Echter tijdens de oorlog werd hij hier in de keuken dodelijk door een granaatscherf getroffen".

Tijd ver vooruit
Toon had zeven kinderen, drie van hen, Bert, Henny en Jeanne vertellen aan de keukentafel in het ouderlijk huis over hun vader en hun opa. "Het klompen maken zat zowel bij opa als ons pap in het bloed. Onze opa was zijn tijd eigenlijk al ver vooruit. In 1936 werd er aan de Bus al een noodvoorziening voor krachtstroom gemaakt. Opa kocht toen namelijk als een van de eerste klompenmakers al machines om klompen te maken". Jeanne citeert uit een oud krantenartikel uit 1993: "de andere klompenmakers zeiden dat zo'n machine niets was. Alleen al door de brede zaagsnede zou zoveel hout verloren gaan, dat de machine zich nooit terug zou kunnen verdienen". De tijd heeft uitgewezen dat Lambertus van de Wijdeven een vooruitziende blik had.

Lees woensdag in DeMooiRooiKrant het hele verhaal