Afbeelding

Achter de schermen

Algemeen

Sint-Oedenrode - Wat er vóór de schermen van de krant gebeurt leest iedereen. Wat er áchter diezelfde schermen gebeurt weten alleen ingewijden. Terwijl dat eigenlijk best vaak dingen zijn, die meer lezers interesseren of zouden moeten weten, bedachten wij ons als redactie. Natuurlijk gaan we niet helemaal met de billen bloot, maar er blijft genoeg over dat we met onze lezers willen delen.

Een goede kop
Als wij het hebben over een goede kop, bedoelen wij waarschijnlijk iets anders dan de kapper, of de fotograaf. Je begrijpt het al: wij hebben het over de kop boven het artikel dat wij schrijven. In dit geval dus: "Een goede kop". Het bedenken van een goede kop is vaak moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Het afgelopen jaar zagen we zelfs bij toonaangevende media bijvoorbeeld de volgende koppen: "Politie schiet na inrijden op agent" "Amerikaanse bruut vermoord" "Militairen doden man met mes" "Staking bij Transavia in de lucht" "Conceptregeerakkoord: gekozen burgemeester en criminelen langer in de cel"
Je kunt er om lachen, en dat doen wij ook als we er weer een voorbij zien komen. We gaan niet uitleggen wat hier allemaal fout is gegaan, als je een mop uit moet leggen is de lol er ook af. Maar we bedoelen het nog steeds serieus.
Een goede kop is het halve artikel, zeggen journalisten wel eens. Misschien wat overdreven, maar er zit wel wat in. Vergelijk het met een spiekbriefje: als je een A4tje in een paar woorden kunt samenvatten, weet je de rest ongeveer ook wel.
Hiervoor gaven we een paar voorbeelden van ongelukkige woordcombinaties. Je kunt er als redacteur ook voor kiezen om risicoloos koppen te maken. Stop er het woordje 'succes' in, of 'geslaagd', dan breek je geen potten. Je schrijft er hooguit lezers mee in slaap, want zulke clichés kunnen alleen echt leuk zijn voor de organisator of verantwoordelijke van het evenement. Voor onze redacteuren zijn ze niet verboden, maar we zouden ze alleen moeten gebruiken als we echt niks beters kunnen bedenken. Variatie is óók een kwaliteit voor een krant.
We kijken wel eens jaloers naar de koppen boven de artikelen van sportredacteuren. Sportwedstrijden lijken daar meer inspiratie voor te geven dan het speelveld van de huis-tuin-en keukenredacteuren. Ook amateur-sportverslaggevers maken soms koppen waardoor je het artikel moét lezen, sportliefhebber of niet. Weet iemand het recept daarvoor? We houden ons aanbevolen.
Een pakkende kop is overigens geen garantie voor succes. Wellicht herinnert Nijnsel zich van al wat langer geleden de wat sarcastische kop 'Inbrekers welkom in Nijnsel'. Dat ging over een inbraak-preventieactie door de politie, met een verslag over de vele open deuren met vaak waardevolle spullen die daarachter voor het grijpen lagen. Dat was meteen de laatste keer dat de krant werd uitgenodigd om met zo'n actie mee te lopen. Een kop als 'Nijnsel wakker geschud voor inbraakrisico' zou op leden van het inbrekersgilde, als die de krant al (kunnen) lezen, geen ander effect hebben gehad. Maar wel op de verontwaardigde, brave maar onoplettende burgers en de lange arm der wet.