Afbeelding

Dagtocht naar tentoonstelling De Josselin de Jong

Algemeen

Sint-Oedenrode - De KBO organiseert een dagtocht naar Den Haag om daar de tentoonstelling van Pieter De Josselin de Jong te bezoeken. De expositie van de Rooise kunstenaar staat hoog aangeschreven in Nederland.

Pieter De Josselin de Jong, een vergeten meester
Het einde van de negentiende eeuw was een tijdperk waarin tradities en nieuwe ontwikkelingen naast elkaar bestonden. Het is precies deze tegenstelling die zichtbaar is in het werk van Pieter De Josselin de Jong. Dit maakt hem een unieke meester van de negentiende eeuw.
Pieter de Josselin de Jong (1861-1906, geboren in St Oedenrode) was een vermaarde kunstenaar in zijn tijd, maar na zijn vroegtijdige dood en de opeenvolgende vernieuwingen in de kunst raakte zijn naam al snel op achtergrond. Met een grote solotentoonstelling wil Panorama Mesdag deze ten onterechte vergeten meester op de kaart zetten. Voor het eerst sinds 1985 krijgt hij weer de aandacht die hij verdient.
De tentoonstelling toont de kunstenaar in de volle breedte van zijn kunnen, met een selectie van zijn beste schilderijen, pastellen, aquarellen en tekeningen. Brieven en foto's laten het publiek kennismaken met de mens achter de kunstenaar: een knappe, vrolijke gezinsman en een geliefde collega met een vooraanstaande positie in de Haagse kunstwereld. De afgelopen jaren zijn er veel werken van De Josselin de Jong op de markt gekomen, waarvan ook een deel in museale collecties is terechtgekomen. Hierdoor is een beter beeld van zijn oeuvre ontstaan dan eerder getoond. De tentoonstelling zal vooral de veelzijdigheid en technische begaafdheid van de meester laten zien. Hij had een meesterlijk oog voor originele onderwerpen en wist zijn observaties in alle media te vangen.

Tijdens de Dagtocht bezoekt u Den Haag, dus het panorama Mesdag en de tentoonstelling van Josselin de Jong. Ook bezoeken ze Delft, waar u een rondleiding krijgt door de Oude en Nieuwe kerk (bekend van de Oranjes). Verder kunt u daar op eigen gelegenheid lunchen en hebt u nog wat vrije tijd. Voor sommige onderdelen van het programma is de Museumkaart geldig, daarom zijn er twee tarieven. Wilt u meer informatie over de kosten en het programma? Dan kunt u terecht bij: Bert de Graaf 06-51326768 en Ton van den Hurk 06-36535084.

Kaarten winnen
DeMooiRooiKrant ondersteunt de Rooise cultuur en speciaal dit initiatief, omdat het een Rooise kunstenaar betreft en verloot daarom twee vrijkaartjes. Twee deelnemers aan deze dagtocht krijgen hun inleggeld terug van de organisatie!