Sjors Driessen (r) won al eerder ontwerpwedstrijden. Links van hem Sergio Herman, de topkok.
Sjors Driessen (r) won al eerder ontwerpwedstrijden. Links van hem Sergio Herman, de topkok.

Rooienaar wint prestigieuze ontwerpwedstrijd

Algemeen

Sint-Oedenrode – De Rooise ontwerper Sjors Driessen ontwerpt niet alleen designtassen, maar hij blijkt ook erg bedreven in glas. Deze week won Sjors de hoofdprijs in ontwerpwedstrijd Het nieuwe Drinkglas 2017, georganiseerd door de Glas en Keramiek Beurs in samenwerking met het Nationaal Glasmuseum/De Glasblazerij en de Vereniging van Vrienden van Modern Glas. In totaal werden er zestien ontwerpen ingestuurd waarvan er vier werden uitgekozen om prototypes van te maken.

"Toen de ontwerpwedstrijd online kwam te staan, wilde ik graag meedoen. Ze vroegen om het nieuwe hedendaagse drinkglas van 2017 te ontwerpen. Dit vond ik een erg moeilijke opdracht aangezien er al zo ontzettend veel (gewone) drinkglazen zijn. Door deze reden heb ik een glas ontworpen met een woordgrap en een verhaal", licht de ontwerper toe. "In mijn werk focus ik mezelf op de wereld van nu, vol geweld en terrorisme. Ik heb een glas ontworpen in de vorm van een raket, waaruit shotjes worden gedronken. Het is een object met een verhaal voor in de kast maar ook voor gebruik."
De jury oordeelde als volgt over het glazen object van de Rooienaar: 'Het ontwerp van Sjors werd unaniem geprezen als een goed en strak ontwerp, aantrekkelijk om als object neer te zetten en aansluitend bij maatschappelijke ontwikkelingen.' Door de winst krijgt Sjors €1000 euro en ook worden er nu 175 exemplaren van zijn ontwerp geproduceerd in de glasblazerij te Leerdam. Hiervan worden er vijftig gesigneerd en genummerd verkocht. Tien neemt Sjors er in ontvangst en de andere honderdvijftien zijn voor het glasmuseum en het gemeentehuis in Leerdam.
Twintig jaar gelden, in 1997, werd in Glasstad Leerdam de manifestatie Het Drinkglas georganiseerd. Glasblazers en vormgevers uit de hele wereld troffen elkaar bij de heetglasovens van De Glasblazerij (toen nog het Glascentrum in Houtloods Holland) en lieten daar hun (vaak extravagante) ontwerpen uitvoeren. De manifestatie had een enorme impact op de acceptatie van het materiaal glas als medium voor de kunstenaar/vormgever. Dit jaar was er een vervolg met de ontwerpwedstrijd.

Afbeelding
Afbeelding