Logo mooirooi.nl
Met de nodige zorg zijn de schilderen verscheept van Rooi naar Den Haag.   | Fotonummer: 187652
Met de nodige zorg zijn de schilderen verscheept van Rooi naar Den Haag. (Foto: )
Kunst en Cultuur

Schilderijen Pieter de Josselin de Jong arriveren in Den Haag

Sint-Oedenrode - Op 12 november opent Panorama Mesdag de tentoonstelling 'Pieter de Josselin de Jong: Een vergeten meester.' Vandaag kwamen de schilderijen van de schilder aan in Den Haag. Enkele weken geleden zijn enkele werken van Josselin de Jong opgehaald uit het voormalige gemeentehuis van Sint-Oedenrode.

Pieter de Josselin de Jong (1861-1906) was in Mesdags tijd een internationaal gelauwerde kunstenaar en een geliefde collega met een vooraanstaande positie in de Haagse kunstwereld. Door zijn vroegtijdige dood en de opeenvolgende vernieuwingen in de kunst raakte zijn naam al snel op de achtergrond.

Unieke meester
Hij was echter een veelzijdig kunstenaar en zeer technisch begaafd. Hij voorzag vooral met portretten van welgestelden en het Koninklijk Huis in zijn onderhoud. Wanneer zijn financiële situatie het toeliet, trok De Josselin de Jong er met zijn schetsboek op uit. Hij had een meesterlijk oog voor originele onderwerpen, zoals de zwetende arbeider in de pas geopende fabrieken. Tegelijkertijd verbeeldde hij het traditionele boerenleven. Precies deze tegenstelling maakt hem tot een unieke meester van de 19e eeuw.

Tentoonstelling
Door bruiklenen uit musea en van particulieren is het nu voor het eerst mogelijk een compleet beeld van De Josselin de Jongs oeuvre te tonen, met een selectie van zijn beste schilderijen, pastellen, aquarellen en tekeningen. Hij wist zijn observaties in alle technieken te vangen. Door schetsboeken en grote studies te tonen naast de uitgewerkte schilderijen en aquarellen, wordt ingezoomd op het werkproces van De Josselin de jong. Documentatie, zoals zijn brieven aan zijn ouders, laten het publiek kennismaken met de mens achter de kunstenaar: een knappe, vrolijke gezinsman.

Mesdag
Ook Hendrik Willem Mesdag zelf bewonderde én verzamelde de werken van De Josselin de Jong. Twee werken van De Josselin de Jong uit de collectie van Panorama Mesdag zijn opgenomen in deze tentoonstelling: een portret van de actrice Theo Mann-Bouwmeester en een portret van Mesdag. Met deze solotentoonstelling zet Panorama Mesdag deze ten onrechte vergeten meester op de kaart en krijgt hij weer de aandacht die hij verdient. De tentoonstelling is te zien van 12 november 2017 tot en met 11 februari 2018.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!