Afbeelding

Met de vlam in de pijp naar Oekraïne 

Algemeen

Sint-Oedenrode - Voor het derde jaar zet Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa zich in om hulpgoederen naar Oekraïne te transporteren. Op vrijdag 6 oktober om 08:00 uur vertrekken drie volle vrachtwagens vanaf de Markt in Rooi naar Romny in het noordoosten van Oekraïne. Nog steeds zijn goederen, giften en transportvoorzieningen zeer welkom.

In het voormalige Oost-Europa is veel behoefte aan hulpgoederen. De stichting heeft samen met hulporganisaties op locatie en het consulaat uitgebreid geïnformeerd in welk deel de hulp het meest noodzakelijk is. "Wij hebben door de Oekraïense overheid een provincie ter grootte van Nederland toegewezen gekregen. Daar loopt men zo'n vijftig jaar achter in vergelijking met ons land", vertelt Ron Bezoen, bestuurslid van Stichting Meierijstad. Goederen zoals kleding, schoenen, houdbare etenswaren, meubels en speelgoed zijn zeer welkom.

De afgelopen twee jaar reed de stichting met één afgeladen vrachtwagen richting het oosten. Dit jaar zijn dat er al drie. "In één jaar tijd zijn we verdrievoudigd en nog steeds kunnen niet alle goederen vervoerd worden. Alle hulp in de vorm van trekkers, opleggers, chauffeurs en diesel is van harte welkom." Wanneer de goederen hun bestemming hebben bereikt, worden deze geïnventariseerd en onderverdeeld over veertien stichtingen ter plaatse, zoals het Rode Kruis, het regionale kinderziekenhuis, het psychiatrisch ziekenhuis, de landbouwhogeschool en de koks- en bakkersschool. Ron is er zeker van dat de spullen in goede handen komen. "Vorig jaar zijn wij drie dagen in de provincie rondgeleid door hulpverleners en wij hebben met eigen ogen gezien waar de spullen terechtkomen".

De steun komt vanuit alle kanten en de Rooise Ineke Krommenhoek was zelfs zo enthousiast over deze actie, dat zij een stapel mutsen en sjaals in elkaar heeft gebreid. Mocht u deze actie willen sponsoren, neem dan contact op met Stichting Meierijstad via meierijstadhelptoosteuropa@gmail.com

Ineke Krommenhoek met haar gebreide mutsen en sjaals.