Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: fc4902
Op de koffie bij...

Moeder worden: niet altijd een roze wolk

Sint-Oedenrode - Ik loop binnen bij De Borgmolen. Een prachtig pand op een prachtige locatie. Els van Acht doet vriendelijk de deur open en ontvangt mij met een heerlijk kopje koffie. Terwijl ik mijn ogen uitkijk nemen we plaats in één van de mooie en rustgevende ruimtes.

Door: Lisa van de Ven

Moeder worden is een heftige periode. Het gaat niet altijd zoals je wenst. Soms valt het tegen en is die roze wolk ver te zoeken. Veel vrouwen hebben hier mee te maken en het is belangrijk dat hier aandacht voor is.

Els van Acht is dit jaar haar eigen praktijk gestart. Hiervoor werkte zij 30 jaar als verloskundige. "Ik heb een warm hart voor jonge vrouwen. In mijn werk had ik zo vaak te weinig tijd om écht met iemand in gesprek te gaan. Er wordt heel vaak gedaan alsof een zwangerschap één grote roze wolk is maar dat is lang niet altijd zo. Tijdens mijn werk als verloskundige zag ik vrouwen die het moeilijk hadden, zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. Vrouwen die hun kindje waren verloren, die te maken hadden met veel stress, die gingen scheiden of overbelast waren. Voor hen wilde ik wat betekenen, vandaar dat ik mijn eigen praktijk ben gestart als coach voor zwangeren en jonge moeders."

Els vertelt me dat nieuw leven een prachtige, intense ervaring is. Maar ook één waarbij je gemakkelijk uit je evenwicht kunt raken. "Vrouwen willen het graag goed doen maar door verdriet, spanning of zorgen raken ze oververmoeid en uit balans. Aan hen bied ik ondersteuning. Ik geef hen weer vertrouwen in hun eigen kunnen. Zodat ze sterker in hun schoenen staan en weer gaan genieten. Het is hun eigen kracht die ik naar boven haal, ook in moeilijke tijden. Als ik zie dat iemand dat lukt geeft dat een onbeschrijflijk gevoel, ook aan mij."

Het coachtraject dat vrouwen bij Els volgen is kortdurend en persoonlijk. "Persoonlijke aandacht is goud waard. Ook de partner is altijd welkom om kennis te maken. Door op tijd hulp in te schakelen kun je erger voorkomen. Nu merk ik vaak dat veel vrouwen niet goed weten dat deze begeleiding bestaat, terwijl tien procent van de zwangere vrouwen kampt met somberheid. Tegenwoordig laten we vaak alleen de mooie dingen uit ons leven zien, onder andere op social media. Daardoor is de druk om te presteren en om alles goed te doen een stuk hoger. Terwijl het heel normaal is om even niet goed in je vel te zitten."

Als ik bijna weg ga lees ik de spreuk op de folder van Els. Het getuigt van haar passie voor deze vrouwen: Droom, durf, doe en deel. Jij verdient het om te stralen! Dat stralen, dat verdient iedereen. Els van Acht kan je daar een handje bij helpen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u naar de optocht in Papgat kijken?Reageren!