Cor (r) ontving het certificaat.
Cor (r) ontving het certificaat. Foto:

Cor van der Heijden behaalt 6de Dan met erepromotie

Sport Sport

Sint-Oedenrode - Cor van der Heijden, hoofdtrainer van Budovereniging Dai-Ippo, behaalde afgelopen weekend zijn 6de Dan. Daarmee mag hij zichzelf judogrootmeester noemen. Dit gebeurde met een welverdiende erepromotie voor zijn indrukwekkende bijdragen aan het Nederlandse judolandschap. 

De ceremonie, bijgewoond door ongeveer dertig familie en vrienden, vond plaats in de dojo in Wijk bij Duurstede. Frits van der Werff, voorzitter van de Nationale Graden Commissie Judo, en Peter Goossens, voorzitter van de Districtsgradencommissie judo Zuid-Nederland, spraken lovende woorden. Een verrassende toespraak van Cor’s zoon, Stef van der Heijden, voegde een persoonlijke noot toe aan de viering. Na het officiële gedeelte trakteerde Cor zijn gasten op frietjes en snacks.

Cor van der Heijden is al sinds 1977 actief als hoofdtrainer bij Budovereniging Dai-Ippo en heeft gedurende zijn carrière een onschatbare bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van judo, met name in het begeleiden van judoka’s en het promoten van Kata-onderwijs.

Een erfenis aan topjudoka’s
Een opmerkelijk aspect van zijn carrière is zijn betrokkenheid bij het opleiden van judoka’s die later aanzienlijke prestaties behaalden bij officiële wedstrijden. Namen als Wendy Serier, Audry Coppens, Sandy de Brouwer, Tijke van de Loo, Jasper van de Oetelaar, Tom Meulensteen, Ryan Lo-A-Njoe, Dewy Lo-A-Njoe, Kim Hooi, en Shurensly Verberne sieren de lijst van judoka’s die onder zijn leiding successen hebben geboekt op nationaal en internationaal niveau. Ook haalden verschillende judoka’s onder zijn begeleiding de eerste, tweede en zelfs derde Dan.

Naast zijn inzet voor Budovereniging Dai-Ippo onderscheidt Cor van der Heijden zich ook als praktijkbegeleider, neemt hij deel aan internationale trainingsstages in Japan, is hij lid van de Nationale Kodokan Kata selectie, en nam hij succesvol deel aan diverse nationale en internationale Kata-wedstrijden.