Afbeelding

Sterre van den Brand geplaatst voor halve finale NK

Sport

Sint-Oedenrode - Zaterdag 18 februari 2017 vond in Valkenswaard het Regiokampioenschap voor de 3e divisie plaats. De eerste 13 plaatsten zich tevens voor de halve finale van het NK.  

Sterre van den Brand (Junior) begon haar wedstrijd voortreffelijk op de evenwichtsbalk. Waar ze tijdens de vorige wedstrijden op balk nog een moeilijkheidsgraad van 3.0 liet zien, turnde ze nu een balkoefening met een moelijkheidsgraad van 3.4. Het verschil zat hem in de afsprong, de twistsalto. Sterre ging met haar rug naar de landingsmat op haar tenen op het puntje van de balk staan, zette een halve draai in en wist in die halve draai op het juiste moment een salto voorwaarts te maken. De jury beloonde haar oefening met 11,250pt. Een droomstart voor Sterre.

Op naar vloer. Mede vanwege twee lastige combinaties wist Sterre ook op dit toestel een hoge moeilijkheidsgraad te behalen. De jury beloonde haar oefening met 11,350pt, en na twee toestellen zat Sterre bij de beste 13.

Maar de wedstrijd was pas halverwege en met turnen weet je nooit hoe het loopt. Zaak dus om de focus vast te houden. Bij het inturnen op sprong ging het echter niet zo lekker en Sterre besloot om niet voor de half in/heel uit, maar voor de half inhalf uit te gaan. Een lagere moeilijkheidsgraad, maar een minder groot risico op afwaarding of een val. Sterre liet twee keurige sprongen zien, goed voor 11,500pt en een 3e plek overall.

Als afsluiting de brug: het lastigste onderdeel om hoog te scoren. Sterre begon haar brugoefening met een aanzweef halve draai kip, direct gevolgd door een buikdraai. Was de opzwaai van de buikdraai hoog genoeg? Geen tijd om na te denken, ze moest door. Sterre vervolgde haar oefening met een wegzetten kip, direct gevolgd door een zolendraai, een kip boven en een wegzetten salto af, tot stand! Resultaat: 10,600pt. De opzwaai was geteld! Mede door deze oefening plaatste Sterre zich als 6e voor de halve finale van het NK. Wat een topprestatie!

Ook zondags tijdens de toestelfinales mocht Sterre nog in actie komen, op de evenwichtsbalk. En ja, in een balkfinale kan alles. We hebben het gezien tijdens de Olympische balkfinale van Sanne Wevers. Helaas was het nu Sterre zelf die de val moest incasseren. En weg medaillekansen. Maar goed, je kunt niet altijd pieken. Hopelijk piekt Sterre weer tijdens de halve finale van het NK!