Deze vrijwilligers zoeken nieuwe 'collega's'.
Deze vrijwilligers zoeken nieuwe 'collega's'. Foto: Jos van Nunen 2023

De Speel-o-theek al 30 jaar een uitkomst

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - Dolenthousiast kan een kind zijn met een spel, terwijl het een tijdje later ergens weer ongebruikt ligt. De Speel-o-theek in Sint-Oedenrode biedt de oplossing. Daar kan speelgoed geleend worden waar kinderen drie weken mee kunnen spelen, om vervolgens weer iets nieuws uit te zoeken. De uitkomst voor kinderen, ouders, opa’s en oma’s, verenigingen of scholen.

Door: Caroline van der Linden

Voor weinig geld, het hele jaar door afwisselend en uitdagend speelgoed, passend bij de ontwikkeling en leeftijd van het kind. Ideaal om speelgoed eerst uit te proberen, voordat je het eventueel zelf aanschaft, dus niet alleen leuk om te lenen, maar tevens ook duurzaam. Daarnaast is het speelgoed dat je niet zomaar overal vindt en daarom vaak extra leuk om mee te spelen.
De Speel-o-theek, ooit begonnen in d’n Boogerd, met weinig ruimte, omdat spelen voor elk kind belangrijk is. Een flitsende start, want niet lang na de openstelling zat de Speel-o-theek al aan een maximum aantal leden en een wachtlijst. Na drie jaar werd er verhuisd naar de bibliotheek op de Markt. Veel meer ruimte en weer nieuwe leden, want half Rooi kwam er langs. Het aantal leden groeide verder uit, elk kind was lid, nu kun je per gezin lid worden. Na nog een tijd in de Neulstraat gevestigd te zijn geweest is inmiddels de wachtlijst verdwenen en is de Speel-o-theek te bezoeken aan de Laan ten Bogaerde 5-04, direct achter Kinderdagverblijf de Dommeltoren.

De Speel-o-theek draait geheel op vrijwilligers. Een mooie groep mensen zet zich belangeloos in voor de doelgroep van kinderen van negen maanden tot twaalf jaar. Het speelgoed moet aan een aantal eisen voldoen en wordt daarom allemaal nieuw aangekocht. De verjaardagstoelen zijn het meest populair, het blijft als jarige een bijzonder moment om dit op zo’n prachtige stoel te mogen vieren.
De laatste jaren zijn er in de omgeving steeds meer Speel-o-theken gesloten in verband met het teruglopende aantal vrijwilligers. Daardoor komen er steeds meer mensen naar Rooi toe. Wanneer voldoende mensen zich willen blijven inzetten voor het behoud van de Speel-o-theek in Rooi, zal menigeen hier nog vaak dankbaar gebruik van kunnen maken, denk aan spellen voor een Straatspeeldag, familiedagen of verkeersborden voor een les op school. Ook zijn er steeds meer verenigingen die er gebruik van maken. En natuurlijk is het voor veel opa’s en oma’s een uitkomst, leuk en handig als de kleinkinderen op bezoek komen of je past op, om ze dan leuk speelgoed aan te kunnen bieden, zonder dat je heel veel zelf in huis zou moeten hebben.

Trots op het 30-jarig bestaan van de Speel-o-theek in Sint-Oedenrode, is het team van huidige vrijwilligers dringend op zoek naar mensen om hun gezellige team te versterken. Al is het maar één keer per maand, voor de Speel-o-theek is het noodzakelijk om te kunnen blijven bestaan. Dus vind jij het leuk om af en toe een handje te helpen? Jouw hulp is erg welkom!