Daan van der Pasch.
Daan van der Pasch. Foto:

Een lustrum zuivere wijnen

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Een ansichtkaart. Zo zou je het uitzicht van Daan’s kantoor kunnen omschrijven. Zoals een echte wijnspecialist betaamt, kijkt ze uit over een ‘chateau’. Kasteel Henkenshage ligt iedere dag in het blikveld van deze onderneemster, sinds ze is verhuisd naar de Kasteellaan. Maar ik ben niet door Daan van der Pasch uitgenodigd om het kasteel te bewonderen. Ze heeft namelijk iets te vieren en dat wil ze met Rooi delen. Wijnzinnig bestaat vijf jaar. “Een lustrum, het voelt zo onwerkelijk!”

Door: Jeroen van de Sande

Wie kent Daan niet? Haar kenmerkende, mooie bos krullen, haar modieuze bril en open blik zorgen dat vrijwel heel Sint-Oedenrode weet wie ze is. Netwerken is zowat een hobby van de gedreven meid en daarom beleefde ze ook een goede start met haar wijnhandel. “Ik was pas 26! Maar ik had altijd gedroomd van een eigen wijnhandel en dus waagde ik de stap. Op twee m2 begon ik met twaalf wijnen. Inmiddels heb ik 95 wijnen in het assortiment, lever ik aan vijftien horecazaken, bied ik duurzame en plasticvrij relatiegeschenken aan in samenwerking met een dagbesteding, doe-het-zelf wijnproeverijen, wijn abonnementen, houd ik proeverijen voor grote groepen en organiseer ik iedere maand een themaproeverij in mijn filiaal in Nijnsel. Omdat ik deze groei niet meer volledig zelf kan dragen, heb ik mijn team in het afgelopen jaar kunnen uitbreiden met vier gastvrouwen en een grafisch designer.”

Dat Daan de mijlpaal van vijf jaar een eigen bedrijf heeft gehaald is een klein wonder. Middenin coronatijd moest ze een open-hart-operatie ondergaan. Op zich kwam de tijd goed uit omdat de horeca ook stil lag, maar als je eind twintig bent, verwacht je zoiets niet. Haar bedrijf kwam ‘on hold’ te staan, maar daarna knokte ze zich keihard terug. “Ik heb altijd veel hulp gehad van mijn ouders, mijn broer, vrienden en familie. Dat is zo fijn”, zegt de jonge dertiger dankbaar. Via meerdere importeurs levert ze wijnen in een flinke regio. Daan is gespecialiseerd in zuivere wijnen, die duurzaam verbouwd worden. Een groot deel van haar assortiment is zelfs vegan en glutenvrij. Door de zuiverheid van de wijn krijg je géén hoofdpijn. Ja, dan worden de oortjes wel even gespitst.

Vanaf dag één heeft Daan voor de koers met zuivere wijnen gekozen en die vastberadenheid brengt haar ver. Inmiddels heeft ze een goede naam opgebouwd. Wat daar ook aan bijdraagt is haar extra service. Zo begint ze binnenkort weer met het aan huis bezorgen van wijnen en biedt ze extra service aan horecazaken. “Ik vind training van personeel heel belangrijk. Zo start ik bijna iedere samenwerking met een horecazaak op met een wijntraining aan het personeel. Ook bijscholing is hierin belangrijk. Regelmatig toets ik de kennis van de medewerkers.” Terwijl we zitten te praten zie je Daan in haar hoofd van links naar rechts gaan. Ze denkt warrig over te komen, maar ondertussen weet ze wel alles op te lepelen. Waar ze voor staat, wat ze wil uitdragen en wat haar koers is.

Uit ervaring weet ze inmiddels dat een lange termijn plannen moeilijk is, maar voor dit jaar heeft ze wel haar doelen bepaald. “Ik wil het aantal horecaklanten verdubbelen en zoals gezegd weer aan huis gaan bezorgen, zoals het ooit begon. Ook mijn assortiment aan kerstpakketten ga ik uitbreiden”, glimlacht ze. “Ja, als ik rustig ben in mijn hoofd komen er veel ideeën, haha!”

Zoals Daan zijn er niet veel. Zo bevlogen en vastberaden. Vooral als je weet wat ze nog meer doet op maatschappelijk vlak. Hier en daar een goed doel of evenement helpen, zitting in onder ander het bestuur van Ondernemend Sint-Oedenrode en heel actief in de Sinterklaasperiode. Als je zo terugkijkt, is het logisch dat Daan het lustrum heeft volbracht, maar ze heeft ook bewezen dat het niet vanzelf gaat.

Actie
Ga Wijnzinnig volgen op Facebook (Wijnzinnig) en/of op Instagram (Wijnzinnig bij Daan) en maak kans op mooie (en grote) prijzen!