Afbeelding
Foto: Jelle vd Brand

Ook vandaag wateroverlast Koninginnelaan: mogelijk verstopping

Natuur

Sint-Oedenrode – Net als afgelopen dinsdag is er ook woensdag veel regen gevallen in Sint-Oedenrode. Dat zorgde in de wijk Kienehoef problemen. Vooral de Koninginnelaan is een opvallend punt. Daar stond de straat dinsdag blank en ook een dag later weer. Volgens de gemeente kan het met name op de tweede dag liggen aan een verstopping in het hemelwatersysteem. Dat is het nu aan het uitzoeken.

Een verstopping in het hemelwatersysteem kan komen door takjes of rotzooi dat via de straatkolken wordt afgevoerd. Wat er ook uit het onderzoek komt, de gemeente geeft aan dat een verstopping niet altijd het probleem is wanneer straten blank komen te staan. Burgers zijn vooral nu extra verbaasd als het zover komt, omdat ze het idee hebben dat dat juist niet moet kunnen in straten die ‘Klimaatrobuust’zijn gemaakt.

De gemeente wil daar graag op reageren: “We constateren dat ons uitgangspunt om, bij veel regen, water op straat te bergen werkt. Het water bevindt zich voornamelijk op de rijbaan. Stoepen en woningen blijven vrij van water. Naar het beeld van de gemeente werkt het hemelwatersysteem zoals het zou moeten werken. Daarnaast willen we een beroep doen op het acceptatievermogen van onze inwoners en tijdelijke aanpassing van hun gedrag (o.a. aanpassen rijgedrag om watergolven te voorkomen). Met de klimaatverandering krijgen we immers steeds meer met hevige regen en de gevolgen daarvan te maken. Kortdurend water op straat hóórt daar bij; met de Klimaatrobuust projecten (zoals ook in deze wijk Kienehoef) voorkomen we dat er daadwerkelijke overlast en schade ontstaat.”

Dan blijft de vraag staan waarom de straten deze dagen dan toch zo lang blank hebben gestaan. Dat kan dus met een verstopping te maken hebben, maar de gemeente geeft ook een andere verklaring. “In de week voorafgaand aan de ‘water-op-straat-situatie’ is er in korte tijd veel regen gevallen. Daarbij is er onvoldoende tijd geweest om het water in de bodem te laten infiltreren. Daardoor zat het hemelwaterafvoersysteem al “vol”. De hoeveelheid regen die op vrijdag viel, had tot gevolg dat berging op straat plaatsvond. Die is daar, met het holle straatprofiel, ook voor ontworpen. In het algemeen is het doel van Klimaatrobuust-projecten tweeledig: minder wateróverlast bij hevige neerslag én beter vasthouden van het hemelwater in het gebied voor tijden van grote droogte. Het nieuwe hemelwatersysteem is robuust ontworpen. Robuuster dan tot nog toe in den lande gebruikelijk. Dat moet in het geval van Kienehoef leiden tot minder water op straat en in de omgeving dan voorheen. Overigens betekent zo’n robuust ontwerp echter niet dat er nooit water op straat staat, hinder, ernstige hinder of overlast optreedt. Overlast wordt gedefinieerd als: “langduriger en op grotere schaal ‘water op straat’, water in winkels, woningen met materiële schade en mogelijk ook ernstige belemmering van het (economische) verkeer.”