Inge Habraken - Verbakel (l) en Annemieke de Groot
Inge Habraken - Verbakel (l) en Annemieke de Groot

Burnout? Nee, Q-koorts!

Human Interest

Sint-Oedenrode - Nog niet eens zo heel lang geleden ging er geen week voorbij of er stond wel iets over in de krant: de Q-koorts. We lezen er weinig meer over. Dus het is verdwenen, of op zijn minst onder controle? Vertel dat maar niet aan een Q-koortspatiënt. Die zijn er volop en komen er nog steeds bij. Het wrange is echter dat velen van hen niet eens wéten dat ze het hebben. Lijders aan het Q-koorts vermoeidheidssyndroom (QVS) denken meestal aan een burnout, de welvaartsziekte die het antwoord lijkt op alle chronische vermoeidheidsklachten. En, erger: veel huisartsen denken er ook niet aan. Het wordt ook wel eens verward met de ziekte van Lyme.

"Terwijl het maar één prikje kost, en je weet het" merkt Annemieke de Groot op. "Mensen met chronische Q-koorts dragen de levende bacterie bij zich. Die veroorzaakt levensgevaarlijke ontstekingen aan vaten en hartkleppen. Onbehandeld ga je daaraan dóód!

Nascholingen voor artsen
Annemieke de Groot weet waarover ze praat. Ze is directeur van Q-support uit Den Bosch, een stichting die zich bezighoudt met advisering en begeleiding van Q-koorts-patiënten, en het onderzoek naar Q-koorts initieert. "In de stichtingsakte is geregeld waar we ons geld aan mogen besteden. Zo is het niet bedoeld om mensen die door Q-koorts in geldproblemen komen te compenseren. Maar we betalen bijvoorbeeld wél de eigen bijdrage voor het beweegprogramma dat speciaal is opgezet door een fysiotherapeut, maar dat niet wordt vergoed door de verzekeraar. We verzorgen ook nascholingen voor artsen en specialisten en, we proberen de expertise te behouden van de poli voor chronische vermoeidheidsziekten van het Radboudziekenhuis in Nijmegen, die nota bene wordt opgeheven. We doen nog veel meer. Afijn, kijk maar eens op http://www.q-support.nu/ . Daar kun je ook gratis het boek "Leven met Q-koorts, een dagelijks gevecht" downloaden. Het enige dat Q-support helaas niet kan, is de mensen beter maken."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Het leven na q-koorts volgens Inge