Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn
Column

Moet je zonnepanelen schoonmaken?

Duurzaamheid

Meierijstad - De langste dag van het jaar komt eraan! En dat is fijn voor iedereen die zonnepanelen heeft. Op een lange zonnige dag, leveren je zonnepanelen immers veel energie op. Een vraag die bij veel mensen in dit seizoen speelt, is de vraag of je je zonnepanelen schoon moet maken. Ook bij Enirgy krijgen we deze vraag regelmatig. Je zonnepanelen kunnen van woestijnzand, vogelpoep of stuifmeel behoorlijk vies worden. Wat doet dat met het rendement? En wat kun je doen om dat rendement optimaal te houden?

Net zoals vrijwel alle vragen die wij krijgen, is deze niet voor iedereen met dezelfde reactie te beantwoorden. Voor de één zal het misschien de moeite waard zijn om zijn of haar zonnepanelen te laten reinigen, terwijl het voor de ander totaal niet nodig zal zijn. Sterker nog: het antwoord kan voor jou anders zijn dan voor je buren. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.

Wanneer je zonnepanelen vies worden, leveren ze inderdaad minder op. In dat opzicht lijkt het misschien een goed idee om ze te laten reinigen. De impact van vuil is echter vaak lang niet zo groot als we zelf denken: meestal hebben ook ‘vieze’ zonnepanelen nog een vrij hoog rendement. Bovendien is er veel verschil tussen vervuiling. Wordt je dak omringd door bomen en is er in de loop van de tijd veel blad opgewaaid? Dan zullen je panelen minder opleveren en loont reinigen de moeite. Ligt er alleen wat stuifmeel of woestijnzand op, dan wegen de kosten van het professioneel laten schoonmaken van je zonnepanelen waarschijnlijk niet op tegen de (kleine) winst die je behaalt in rendement. Je kunt dan beter wachten tot een regenbui je panelen weer op een natuurlijke manier schoonspoelt. Een fikse, kortdurende regenbui met grote druppels en een beetje wind, is namelijk de beste reiniging van je panelen!

Een regenbui bestaat uit water zonder kalk. En dat is uiteraard het beste voor je zonnepanelen. Gebruik je kraanwater, dan bestaat de kans dat er zich kalkaanslag op je panelen vormt. Gespecialiseerde bedrijven werken daarom met water waar het kalk uitgehaald is. De vraag of je de kosten van een dergelijk bedrijf terugverdient, is dus afhankelijk van de mate van vervuiling en het rendement dat je daarmee wint.

En dan is er nog iets: het reinigen van je zonnepanelen kan leiden tot subtiele krasjes in de coating van de panelen. Vanaf het moment dat die krasjes ontstaan, hecht vuil zich beter. Een volgende keer zullen je panelen dus eerder vies worden. Wij adviseren daarom meestal (als de situatie dat toelaat) om zo lang mogelijk te wachten met het reinigen van je zonnepanelen. Laat dus het liefst gewoon die frisse bui zijn werk doen! Ben je benieuwd wat in jouw situatie de beste keuze is? Wij geven je graag een advies dat op jouw dak is afgestemd!

Bart-Jan van Alebeek
Enirgy – duurzaam wonen en werken